Főétel receptek

Amerikai farmerek reggelije

Az amerikaiak praktikus emberek. Reggelire is azt eszik, ami lendületet ad a naphoz. Az amerikai farmerek reggelije zöldséges rántotta, sült krumpli és toast.

Édes-savanyú afrikai harcsafilé

Az édes-savanyú afrikai harcsafilé igen egyszerű recept. A hal fűszerezését kész mártással oldom meg, ezért gyorsan el is készül.

burgonyás lángos

A burgonyás lángos nálunk házikedvenc, hétvégi, ráérős reggelire, finom kakukkfűteával majdnem olyan népszerű, mint a bundás kenyér, pedig az nálunk nagy szó.

Cordon bleu mandulával

A Cordon bleu, azaz a francia Kék szalag klasszikus borjhús étel, de a panírjával nem szentségtörés játszani. Ez itt egy mandulás változat.

Cordon bleu parmezánnal

A Cordon bleu, azaz a francia Kék szalag klaszikus borjhús étel, de a panírjával nem szentségtörés játszani. Ez itt egy parmezános változat.

Csirkés Cézár-saláta

Egyik kedvenc főztöm a csirkés Cézár-saláta. Ha minden megvan hozzá, húszperc alatt kész. A csirke és a parmezán nagyon jók együtt.

Csontlében főtt zöldbableves vajas galuskával

A csontlében főtt zöldbableves vajas galuskával egy könnyű, de mégis gazdag zöldbableves változat, a pirospaprikától étvágygerjesztően magyaros színnel.

Darálthúsos krumplipüré (Cottage-pie)

A daráthúsos krumplipüré eredeti, elegánsabb neve Cottage-pie, dehát lényegében darált marhahúsból és krumplipüréből áll...

Dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel

A rántott camambert a tipikus frissen sült. Csak akkor finom, ha belül még olvad. Klasszikus vegetáriánus kaja a magyar placcon.

Diós-camembert-es csirkesaláta

Ez egy sajtos-húsos változat olajosmaggal, de ami azt illeti, kiadós salátareceptekből kifogyhatatlan vagyok. A diós-camembert-es csirkesaláta havi 1x minimum.

Dióval és camembert-el sült karaj

A dióval és camembert-el sült karaj pont olyan sokat ad, amennyit a neve sejtet... Érdemes kipróbálni!

Fokhagymás citromos spagetti mentával

Ha nincs kedvem főzni, de mégis úgy tennék mintha, elő a spagetti, a fokhagyma és mellé a friss fűszerek, például citrom és menta!

Fokhagymás-tejfölös csirkepaprikás combból és szárnyból

A fokhagymás-tejfölös csirkepaprikást én egész csirkecombból és csirkeszárnyból főzöm. Galuskával, ecetes uborkasalátával tálalom.

fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza
Fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza

Pizzát egyszerűbb rendelni, mint sütni. Ez tény. De a saját pizza sütése élmény. Ez a fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza pedig különösen a szívem csücske.

Francia hagymaleves fehérborral

A francia hagymaleves akkor igazán francia, ha fehérborral készül, és ez olyan. Bagett is kell hozzá pirítva, az a leves betétje, csak kívülről.

Frankfurti leves gazdagon

A frankfurti leves lényege a káposzta, meg a virsli, de azért más finomság is kerülhet bele, hogy még finomabb legyen. Ebben több a zöldség és a hús is.

Gulyásleves csipetkével

Nagy vendégség esetére általában a gulyásleves csipetkével receptemmel villantok. Eddig még mindenki jól lakott énnálam.

Gyümölcsleves

A gyümölcsleves nem olyasmi, amit bármely ország étlapján megtalálhatunk. Becsüljük hát meg a nyáron hűsítő meggylevest és a télen melegítő almalevest!

Kolbászos bableves galuskával

A mirelit babból főzött kolbászos bableves hamar kész: nem kell a babot éjszakán át áztatni, órákon át főzni. Ha galuskát szaggatsz bele, kenyér sem kell hozzá.

Lecsós zúzapörkölt

A zúzapörkölt egyszerű étel, a zúza pedig szinte zsírtalan hús. A lecsós zúzapörkölt változat kiadósabb, főleg füstölt szalonnával készítve.

pizza
Pizza

Az olaszok nemzeti eledele Amerikából indult el világhódító útjára. Hiába sült már Pompeji-ben is, a piros korong az Új-haza olaszainak szimbóluma lett.

Sajtos pulykamell

A sajtos pulykamell zsír nélkül fő meg, egészséges és nagyon finom. Gyorsan elkészíthető a megfelelő előkészítést követően.

Skót csirkehúsleves

Ez a húsleves szinte mindenben hasonlít a miénkre, kivéve, hogy nem sós, hanem édes-csípős, pikáns ízvilág a végeredmény.

Strandlángos

Aki szeret nosztalgiázni és a szereti az egyszerű, laktató ételeket, annak a strandlángos házilag elkészítve nagy örömet fog okozni.

Tejfölös csirke egész csirkecombból

Ha maradt csonté korábbról, akkor szeretem főzni a tejfölös csirkét, mert az adja meg az ízét. És mindig egész csirkecombból, hogy puha maradjon a hús.

Tepsiben sült mustáros-tejfölös csirke

A mustár pikáns ízt add ennek a tejfölös csirkének. Mi spagettivel esszük, de a tepsiben sült mustáros-tejfölös csirke finom rizzsel vagy nokedlivel is.

Tormás afrikai harcsafilé

A tormás afrikai harcsafilé alig igényel főzést, mert a tormamártás lényege, az ecetes torma üvegből érkezik. Ezért gyors, de mégis sikeres kaja.

Zöldségleves gazdagon

Ez a leves teljesen húsmentes, mégis laktató. A sokféle zöldség íze a rizzsel együtt tényleg gazdag, ezért illik rá a név, hogy zöldségleves gazdagon.

főétel

A főétel felvezetője az előétel, lecsengetője a desszert, na és ami közötte van, hát az lenne a lényeg, amiért egyáltalán asztalhoz ülünk...

A főétel a főfogás, mi más, az, amiért végülis leülünk az asztalhoz. De mert ilyen fontos, megadjuk neki a módját, s felvezetjük előétellel, meg lezárjuk, na, mivl?, nem nem utóételle, hanem desszertel, egyes kultúrákban sajttállal. Van, hogy annyira módját-megadó helyen vagyunk - elegáns étterem fehér abrosza mellett ülünk mondjuk -, hogy elő-előételt, étvágycsináló falatkákat is kapunk, mielőtt a leveshez, salátához, vagy más előételhez jutnánk, s csak ezt követi a főétel, általában hús körettel - bár ez is kultúra függő, ahogy igazából a főétel fogalma is -, melyből nevéhez méltóan igazán nagy adagot kapunk - na ez meg helyfüggő és étvégyfüggő -, ezzel kell jollaknunk. Persze csak a annyira, hogy férjen még egy szelt torta, egy tálkányi mousse meg talán egy cappucino, levezetésképpen. Van, hogy a főétel annyira laktató, hogy egytálétel csupán, mint a bográcsban főtt gulyás vagy egy nagy adag harcsapaprikás pörccel ízesített túrós csuszával. És van, hogy az ember már az előtellel jól lakik, pedig szíve szerint csak desszertet fogyasztana...