Gulyásleves csipetkével

Nagy vendégség esetére általában a gulyásleves csipetkével receptemmel villantok. Eddig még mindenki jól lakott énnálam.

A(z) gulyásleves csipetkével elkészítése

A marhahúst apróra kockázom, zsírtalanítom.

A vöröshagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem.

Ha már üveges, hozzáadom a húst, és fehéredésig pirítom.

Leveszem a tűzről, megpaprikázom, megsózom, és felengedem vízzel, visszateszem közepes lángra.

A paradicsomot felkockázom, a hegyeserőset felkarikázom, és rászórom a húsra, és félig fedő alatt, folyamatosan pótolva a vízet, puhára főzöm a húst egy bő másfél óra leforgása alatt.

Ha megpuhult a marha, jönnek a zöldségek. Felkarikázom a répákat, kiskockákra szelem a krumplit, a zellert és egy serpenyőben kevés olajon együtt megdinsztelem őket. Aztán bele a levesbe, a fazekat pedig szinültig töltöm vízzel, így főzöm tovább a levest közepes lángon.

A borsszemeket, a köménymagot és a babérleveleket teatojásba teszem, és azt a levesbe lógatom. A levest meg is vegetázom.

Amíg a leves fő, elkészítem a csipetkét. A tojásból, lisztből, sóból tésztát gyúrok, és egy lábasban vizet forralok.

A vizet sózom, olajozom, és egy kis vágódeszkáról késheggyel beleadagolom a tésztát a lobogó vízbe.

Ha feljött mind a víz tetejére, meg is főtt, akkor leszűröm hideg vízzel, hogy ne tapadjanak egymáshoz a csipetke szemek.

Amikor a leves is megfőtt, külön tálakban mindkettőt feltálalom, szedéskor a levesbe adagolok a csipetkéből, így fogyasztjuk.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Gulyásleves csipetkével hozzávalók

A leveshez:

  • 40 dkg kg marhahús
  • 40 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 gumó zeller
  • 1 hegyeserős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 10-15 szem bors
  • 1 csapott tk egész kömény
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek vegeta
  • 1 tk só
  • étolaj

A csipetkéhez:

  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 tk só

recept.hu közösség