Gulyásleves csipetkével
Nagy vendégség esetére általában a gulyásleves csipetkével receptemmel villantok. Eddig még mindenki jól lakott énnálam.
A(z) gulyásleves csipetkével elkészítése
A marhahúst apróra kockázom, zsírtalanítom.
A vöröshagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem.
Ha már üveges, hozzáadom a húst, és fehéredésig pirítom.
Leveszem a tűzről, megpaprikázom, megsózom, és felengedem vízzel, visszateszem közepes lángra.
A paradicsomot felkockázom, a hegyeserőset felkarikázom, és rászórom a húsra, és félig fedő alatt, folyamatosan pótolva a vízet, puhára főzöm a húst egy bő másfél óra leforgása alatt.
Ha megpuhult a marha, jönnek a zöldségek. Felkarikázom a répákat, kiskockákra szelem a krumplit, a zellert és egy serpenyőben kevés olajon együtt megdinsztelem őket. Aztán bele a levesbe, a fazekat pedig szinültig töltöm vízzel, így főzöm tovább a levest közepes lángon.
A borsszemeket, a köménymagot és a babérleveleket teatojásba teszem, és azt a levesbe lógatom. A levest meg is vegetázom.
Amíg a leves fő, elkészítem a csipetkét. A tojásból, lisztből, sóból tésztát gyúrok, és egy lábasban vizet forralok.
A vizet sózom, olajozom, és egy kis vágódeszkáról késheggyel beleadagolom a tésztát a lobogó vízbe.
Ha feljött mind a víz tetejére, meg is főtt, akkor leszűröm hideg vízzel, hogy ne tapadjanak egymáshoz a csipetke szemek.
Amikor a leves is megfőtt, külön tálakban mindkettőt feltálalom, szedéskor a levesbe adagolok a csipetkéből, így fogyasztjuk.