Leves receptek

Almakrémleves almakockákkal és mandulaforgáccsal

A tejszínes-pudingos almakrémleves szerintem akkor igazi élvezet, ha almakockákkal van tele. A teljes élvezetért mandulaforgáccsal is megszórom.

Ananászkrémleves ananászkockákkal és mandulaforgáccsal

A tejszínes-pudingos ananászkrémleves szerintem akkor igazi élvezet, ha ananászkockákkal van tele. A teljes élvezetért mandulaforgáccsal is megszórom.

Angol hagymaleves Cheddar sajtos toasttal

Az angol hagymaleveshez természetesen Cheddar sajtos pirítós dukál, minthogy az az angolok kedvenc sajtja.

Babpüré leves

Nálam a bableves a levesek királya. A pürében az a jó, hogy könnyebben emészthető, ezért másnaposság esetén is élvezettel fogyasztható.

Csontlében főtt zöldbableves vajas galuskával

A csontlében főtt zöldbableves vajas galuskával egy könnyű, de mégis gazdag zöldbableves változat, a pirospaprikától étvágygerjesztően magyaros színnel.

Francia hagymaleves fehérborral

A francia hagymaleves akkor igazán francia, ha fehérborral készül, és ez olyan. Bagett is kell hozzá pirítva, az a leves betétje, csak kívülről.

Frankfurti leves gazdagon

A frankfurti leves lényege a káposzta, meg a virsli, de azért más finomság is kerülhet bele, hogy még finomabb legyen. Ebben több a zöldség és a hús is.

Gulyásleves csipetkével

Nagy vendégség esetére általában a gulyásleves csipetkével receptemmel villantok. Eddig még mindenki jól lakott énnálam.

Gyümölcsleves

A gyümölcsleves nem olyasmi, amit bármely ország étlapján megtalálhatunk. Becsüljük hát meg a nyáron hűsítő meggylevest és a télen melegítő almalevest!

Kolbászos bableves galuskával

A mirelit babból főzött kolbászos bableves hamar kész: nem kell a babot éjszakán át áztatni, órákon át főzni. Ha galuskát szaggatsz bele, kenyér sem kell hozzá.

Skót csirkehúsleves

Ez a húsleves szinte mindenben hasonlít a miénkre, kivéve, hogy nem sós, hanem édes-csípős, pikáns ízvilág a végeredmény.

Zöldségleves gazdagon

Ez a leves teljesen húsmentes, mégis laktató. A sokféle zöldség íze a rizzsel együtt tényleg gazdag, ezért illik rá a név, hogy zöldségleves gazdagon.

leves

A leves a magyar konyha klasszikus előétele, ritkában kezdjük mással a többfogásos ebédet, mint zöldségből és húsból, vagy épp gyümölcsből főtt lével.

A leves nem minden konyha sajátjsa, s ahol az, ott sem jelent feltétlenül bő lére esresztett hús, zöldséget, pláne nem tejben, tejstínben fürösztött gyümölcsöket. A leves, ha egytálétel is néha a magyar konyhában, mint mondjuk egy kiadós babgulyás vagy halászlé, azért általában előtételként, a főétel előtt kerül az asztalra. Igaz ez akkor is, ha tészta betéttel gazdagított tyúkhúsleves gőzölög, ha tejszínnel lágyított ragulevest tartalmaz a mélytányér, s akkor is, ha nyár van épp, és hideg meggylevessel hűtjük magunkat, tejszínhabbal a tetején. Apropó mélytányér, hát az sem minden kulturkör sajátja, éppazért, mert vannak helyek a világban, s nem is csak eldugottak, ahol a legfeljebb saláta az, aminek mélytányér kell, annak meg elég egy kisebb is. Los Angles-ben vásárolt sztenderd tányérkészletben például hiába keresi a májgombóclevesnek dukáló öblöset az egyszeri magyar háziasszony. A kínai konyhának viszont van levese, igaz, csak szerintük, mert olyan sűrű, hogy a zöldséges-húsos levesbetéttől nem látni a levest.