Kolbászos bableves galuskával
A mirelit babból főzött kolbászos bableves hamar kész: nem kell a babot éjszakán át áztatni, órákon át főzni. Ha galuskát szaggatsz bele, kenyér sem kell hozzá.
A(z) kolbászos bableves galuskával elkészítése
Kockázd fel a szalonnát, és pirítsd zsírjára.
A megtisztított vöröshagymát is kockázd fel, és add a szalonnához. Pirítsd őket össze.
A gyökérzöldségeket és a szárazkolbászt karikázd fel, és add hozzá a hagymás-szalonnához. Aztán fokhagymanyomóval a fokhagyma gerezdeket is add hozzájuk, és az egészet pirítsd össze.
Ha összepirultak, öntsd fel őket vízzel, és sózd, borsozd a levet. Most tedd a levesbe a zeller zöldjét is, mert nagyon jó ízt ad neki, amit utóbb hiányolni fogsz, ha most ezt a lépést kihagyod. Az apróra vágott petrezselymet is most szórd a levesbe, ugyanezért.
A mirelti fejtett babot csak akkor add majd a leveshez, ha a zöldségek már majdnem puhára főttek.
A paprikás rántáshoz egy kis serpenyőbe önts kevés olajot, arra a 2 dkg lisztet, és addig keverd, amíg felhabzik.
Akkor húzd le a tűzről, és keverd hozzá a pirospaprikát. Aztán az egészet keverd a lassú tűzön fővő levesbe, hogy sűrűbb legyen tőle.
A galuskatésztához keverd össze a tojásokat a liszttel és egy kevés sóval, vedd föl a lángot a leves altt, és ha már lobog, akkor a tésztát kiskanállal szaggasd a levesbe.
Ha a galuskák feljöttek a leves tetejére, kész is. Ehettek!