Fokhagyma

A fokhagyma az egyik legjellegzetesebb illatú és ízű fűszernövény, a magyar ízek elképzelhetetlenek fokhagyma nélkül.
fokhagyma

A(z) fokhagyma jellemzése

A fokhagyma hagymafajta, akárcsak a vörös hagyma, a fehér hagyma, a lila hagyma vagy a gyöngyhagyma, de mind közül a legerőteljesebb ízű, a legjellegzetesebb illatú éppen ez a nem épp keregded, gyöngyházfehér héjú, vajszín húsú hagyma. Éppen ez okozza ellenállhatatlanságát, mert bár nem csak a leheleten érződik a fokhagymás étel fogyasztása, de később a bőr pólusain keresztül, verejték formájában is kipárolog, mégis igen sok recept hozzávalója. Nem csoda, ha egy ételbe fokhagyma kerül, az bizonyosan nagyon ízletes lesz. És szerencsére egészséges is, mert amellett, hogy fertőtlenít akár légző-, és emésztőrendszert is, gombátlanít, sőt, bizonyos rákfajták megelőzésésre is alkalmas. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, gátolja az érelmeszesedést és tágítja a szív koszorúereit. De gyógyítja a náthát, az influenzát is. Ráadásul a vámpírokat is távol tartja.

A(z) fokhagyma felhasználása

A fokhagyma széles körben felhasználható, és mára világszerte elterjedt a konyhákban. Sült húsba tűzdelve utánozhatatlanul finom ízt eredményez, de a húslevesbe is érdemes belefőzni néhány gerezdet. Vannak főzelékek, mint a zöldbab vagy spenót is, melyek nincsenek meg nélküle, ha pedig nyers zöldséget ennénk, akkor is érdemes fokhagymát reszelnünk a salátába, vagy csak kikenni vele a salátástálat, átható íze akkor is érződni fog. A reggeli tea mellé, a vaj alá legjobb, ha kerül egy kis fokhagyma is a kenyérre bedörzsölés formájában, a balatoni léngos edig csak vele együtt igazán a nyár zamata.

A(z) fokhagyma eredete

Ez a csodaszer a csodálatos Közép-Ázsiából származik, de mára már világszerte termesztik. Közben azért máig Ázsia legkedveltebb fűszere maradt, s talán éppen ezért, a keleti származásunk okán, a magyar konyhának is egyik alap fűszernövénye. Az ősi egyiptomiak minden jó birtokában voltak, így természetesen a fokhagyma is szerepelt kedvelt csemegéik listáján.

A(z) fokhagyma tárolása

A fokhagyma a hűvös, enyhén nedves helyeket kedveli a legjobban, ezért kamrában, de ne túl száraz kamrában tároljuk, mert akkor maga is kiszárad. Ha nem a szokásos szárított fokhagymát veszük, mely a magyar piacokon egész évben kapható, hanem friss fokhagymát vásásrolunk a nyári piacon, akkor tegyük a hűtőszekrénybe, a zöldségek mellé, ott sokáig jól ellesz.

A(z) fokhagyma érdekességei

A fokhagymát a néphit démonűzőnek tartotta, ezért találkozni ma is olyan parasztházzal, melynek eresze alatt ott lógnak a gusztusos fokhagymafüzérek. A kisgyermekek nyakába pedig egykor nem borostyánnyakláncot akasztottak a fogzás fájdalmai ellen, hanem bizony fokhagymát, az ártó szellemek távoltartására.