Vöröshagyma

A vöröshagyma alap alapanyag, ezért felhasználási területe is számos. Az ókor óta velünk van, és milyen jó ez nekünk: nem csak fűszerez, gyógyít is.
vöröshagyma

A(z) vöröshagyma jellemzése

Kötényes nő a konyhában úszógszemüvegben, mi az? Háziasszony hagymát pucol. Hát igen, a hagymapucolás - hagymafajtától függő mértékben - megríkat. Márpedig a mai magyar konyha ízlése szerint a legtöbb étel alapja az apró kockákra felvágott vöröshagyma. Az úszószemüveg mellett létezik egy másik trükk is: hidegvizet szájbavenni, benntartan, nem lenyelni, szótlanul szeletelni. Persze a szemet irritáló hagymaolaj akkor is a levegőbe spriccelődik a felszelt rostokból, de az élmény mégis más: nem csíp, nincs könny. Máskülönben megéri a szendvedést, hiszen a vöröshagyma, ahogy a fokhagyma is, a lilahagyma is és minden hagyma is, nagyon egészséges, mert e föld alatt növekvő, vörösesbarna gömb duzzad a vitamintól és ásványianyagtól. Gyulladáscsökkentő és baktériumölő, emésztésserkentő és étvágygerjesztő, de szívbajosok és reumások fájdalmait is enyhíteni képes. A makói vöröshagyma világszerte elismert, kellemesen csípős, enyhe aromája miatt.

A(z) vöröshagyma felhasználása

Minthogy alap alapanyag, felhasználási területe is számos. Dinsztelve pörköltek, levesek alapja, sülve jó kiegészítője rostonsülteknek, de húslevesbe főzve fontos része az ízkompozíciónak is, meg a tányéron is sikere van a főtthagyma édeskés ízére addiktálódottak körében. Ecetes saláták kiválló fűszernövénye, paradicsom mellé például kötelező. De akár főszereplő is lehet, mint a hagymaleves címszereplője, vagy válhat belőle mártás, mely nélkül a hús nem csúszna olyan jól. A vöröshagyma elsősorban mint ízesítő népszerű, de héjával színezni is lehet: nem csak levest, húsvéti tojást is. Köhögést is enyhít - ha épp arra van szükség - a héjából főzött tea.

A(z) vöröshagyma eredete

A vöröshagyma Ázsiából került Észak-Afrikába, az ókori Egyiptomban, onnan pedig tovább az ókori görögökhöz és rómaiakhoz. Az egyiptomiak nagyobb becsben tartották, mint a rómaiak, akik csak a pórnép fűszereként emlegették. Magyarországon a XVII. században lett nagyon népszerű, mivel az ország bármely részén megterem, és nem is igényel különösebb gondozást.

A(z) vöröshagyma tárolása

A vöröshagymát augusztusban szüretelik, mert akkorra a tönkön lévő hagymaleveleket ölelő buroklevelek elszáradnak, és a hagyma könnyedén kiszedhető a földből. Pár napig még szárítani kell, eztán lehet átválogatni, külső, elszáradt héját leszedegetni. Az egészséges vöröshagyma fejeket aztán egész télen eltárolhatjuk száraz és hűvös helyiségben, csak ne egy kupacban, hanem egymás mellett, szellősen, lapos faládában vagy tálcán. Ha ennyi vízszintes helyünk nincs, tárolhatjuk jólszellőző rongy- vagy textilzsákban is, de akkor rendszeres átválogatásra is rendezkedjünk be, mert így tárolva könnyen összeérnek, és olyankor már hamar rothadásnak indulnak. Éppezért piacon, közértben is forgassuk meg, nyomkodjuk át a vöröshagyma fejet. Hagymában a keményfejű a jó!

A(z) vöröshagyma érdekességei

A vöröshagyma nagyon jó fertőtlenítőszer, de nem csak akkor, ha megesszük, nem csak az embert védi a kórokozóktól. Hanem növényvédő szer is (biogazdák figyelem!): szamóca köré ültetve megvédi a gyümölcsöt a szürkepenésztől. De nem csak a bogyóst, más növény környezetében is kifejti szürkepenészvédő hatását.