Paradicsom

A paradicsom nem csak az olaszok privilégiuma, a legtöbb konyha Kelettől Nyugatig szívesen használja. A magyar konyhának a XVII. századtól része.
paradicsom

A(z) paradicsom jellemzése

A gömbölyű dolgok általában tökéletesek. És kell-e tökéletesebb étel egy pirosan fénylő, feszes bőrű, illatos paradicsomnál, melyről jól tudja, aki kezében tartja, hogy belül zaftos és lédús, markáns édes-kesernyés, enyhén savanykás íze miatt a legtöbben imádják, és ugyanezért néhányan egyszerűen nem hajlandóak a szájukba venni. Pedig akik így teszik, nem jól teszik, mert ezzel elutasítják az egyik legjobb vitaminforrást, hiszen a paradicsomnál több vitamint, de foszfort és szilíciumot is csak a citrom tartalmaz, amit pedig még kevesebben fogyasztanak gyümölcsként. Pedig az is, és a paradicsom is gyümölcs. Bizony, gyümölcs, hiszen a növény jellemzően lédús gyümölcshússal körülvett magházát nevezzük gyümölcsnek. Zöldség a gyökér, a levél, a gumó, a szár vagy a még éretlen gyümölcs, a bimbó.

A(z) paradicsom felhasználása

Legjobb a paradicsomot nyersen fogyasztani, mert így tesszük magunkévá azt a sok jó beltartalmat, amiket a paradicsom jellemzésében már felsoroltunk. Azért is járunk így jobban, mert a paradicsom savtartalma - mint a gyümölcsöké általában - nagyon magas (már csak emiatt sem zöldség, mert azokra ez nem áll). Különösen hátrányos, ha keményítő vagy fehérje tartalmú ételekkel keverjük, mert ezekkel a paradicsom összeerjed, és savasítja a szervezetünket, amelynek pedig éppenhogy a lúgosodás tesz jót.

A(z) paradicsom eredete

A paradicsom eredetileg sárga gyümölcs, így érkezett meg Európába évszázadokkal ezelőtt. A magyar konyhába dísznövény státusz után került, mert először így örvendeztette a háziasszonyokat. Szép is, ahogy méregzöld száráról kívánatosan lecsüng, ez tény, dehát épphogy túl kívánatos ahhoz, illatával is arra csábít, hogy beléharapjanak. Belé is haraptak, mint Ádám tette abban a bizonyos bibliai Paradicsomban az idők kezdetekor, Éva bíztatására, talán ezért is, hogy eredetileg paradicsomalmának szólították, s csak később rövidült ez paradicsommá. Érdekes, hogy az olasz konyha - melynek egyik legkedvesebb alapanyaga - ma is almaként hivatkozik rá: pomodoro, mondja az olsz háziasszony, s ilyenkor igen szépen szól e gyümölcsről, mert szószerint ezt mondja: aranyalma.

A(z) paradicsom tárolása

A paradicsomot érdemes a hűtőben tárolnunk, ahol három-négy napig minden minőségromlás nélkül eláll, csak azt kéri, hogy ne takarják le, úgy nem szeret hosszű távon. Viszont ha vásárláskor éretlenebb paradicsom szemekhez jutunk, akkor azokat szobahőmérsékleten tároljuk, hogy pár nap alatt szépen beérjenek. De a Nappal ilyenkor már nem próbálkozzunk, árnyékban, langymelegben lesz neki és végül nekünk is a legjobb.

A(z) paradicsom érdekességei

A pardicsom pirossága csak akkor jelent kicsattanó életerőt, melyet nekünk átadhat, ha ez a pirosság egyenletes. Előfordulhat, hogy foltokban pirosodott gyümölcsöt próbálnak eladni nekünk. Ezt ilyenkor hagyjuk az ügyeskedő kereskedőnél, aki - ott a bizonyíték, a vöröslő foltok - nem átallott gyorsérlelő vegyszereket bevetni a mielőbbi pénzszerzéshez. Ezzel pedig bennünket, vevőket megkárosítani mindazzal a tápanyaggal, mely így abba a paradicsomba nem kerülhetett bele. Amennyiben a színe rendben, akkor válasszunk kemény és méretéhez képest nehéz paradicsomot, mert a puha vagy ráncos nem az a paradicsom, amire vágyunk. Ugyanez igaz a fóliasátor alatt 'kínnal érett' paradicsomra is, mely kipirosodik ugyan ímmel-ámmal, de se íze, se vitamin- és ásványianyagtartalma nem fogható a szabadföldön termesztett, lehetőleg bio paradicsoméhoz. Ha viszont a paradicsom termesztővel minden oké, akkor portékája reuma, köszvény, vese-, és epekő betegek legjobb eledele, és magas víztartalma miatt a vér besűrűsödését is akadályozza. Nagyon hatékony antioxidáns is.