Angol hagymaleves Cheddar sajtos toasttal
Az angol hagymaleveshez természetesen Cheddar sajtos pirítós dukál, minthogy az az angolok kedvenc sajtja.
A(z) angol hagymaleves Cheddar sajtos toasttal elkészítése
A hagymaleves csalóka étel. Azt hinné az ember, hogy á, az csak hagyma, pikk-pakk megvan, pedig nem. Illetve az elkészítése egyszerű, de türelmesnek kell lennie annak, aki finom hagymalavest szeretne főzni.
Én minél többféle hagymából szoktam, mert akkor ízében is, látványában is gazdagabb. A vöröshagymát, lilahagymát és fehérhagymát megpucolom, félbevágom, felkarikázom, és a félholdakat teszem a vajkockákra, a fazék aljára, amiben a leves készül majd. A póréhagymát karikázom, a gyöngyhagymákat egészben, a fokhagymákat apróra vágva teszem a vajra. Ezután az egészet megfuttatom, de csak annyira, hogy kifényesedjenek a hagymáim, ne barnuljanak és főleg ne piruljanak meg még.
Ekkor lehúzom a tűzről, és jöhet a fűszerezés: csipetnyi só és őrölt fehérbors. Vissza a tűzre, és addig kevergetem ott, amíg a hagymák megüvegesednek. Ekkor már egy picit megcsípheti őket a tűz, hagyom, hogy a széleik karamellszínűre változzanak.
Újból leveszem a hagymáslábast a tűzről, és elkészítem a zöldséges alaplevet: 2 púpozott evőkanál szárított zöldségkeveréket merek egy másik lábasba, felöntöm egy liter vízzel, és megvárom, míg lobogni kezd. (Ha van egyliternyi húsleves levem - hát ez ritka, mert előbb fogy el átalában a lé, mint a levesbetét...-, vagy ha kifejezetten húsmentesen szeretnék főzni, akkor valamilyen nem paradicsomos (!), nem berántott(!) zöldségleves levem - pl. zöldborsóleveslé -, akkor egyszerűen azt melegítem fel ilyenkor.)
Most jön a türelemjáték: a zöldséglével felöntöm a fűszerezett, üveges hagymamixemet, amelyik eddig a fazékban várta a sorsát, és lassú tűzön, félig lefedve elkezdem összefőzni. Bő háromnegyedórán át hagyom rotyogni, mégpedig azért, hogy a hagymának legyen ideje megadni magát, szétomlani szépen a lében.
Félóra elteltével szoktam elkezdeni elkészíteni a pirítósokat, mert negyedóra bőven elég arra, hogy a sütőben gusztusosan rájuk olvadjon a Cheddar sajt, Anglia kedvenc tehéntejterméke. Két embernek hat szelet teljeskiőrlésű toastszeletet szoktam alufóliázott tepsibe sorakoztatva a sütőbe tolni, mert kell a szénhidrát bőségesen ahhoz, hogy laktató legyen a hagymaleves.
Mire a toastkenyér szélén barnára pirul a sajt, a leves is felvette már a megfelelő, sűrű, tejszínes ragulevesre emlékeztető állagot. Ekkor tálalásrakész. A tetejére ollóval snidlinget vágok, de már csak akkor, amikor tányérban a leves, és az asztalnál ülünk, nehogy lesüllyedjen a leves felszínéről a díszítő élénkzöld szín.