Kristálycukor

A kristálycukor a leggyakoribb formája a ma leggyakrabban használt édesítőnek. Készülhet répából, nádból, de nyírfából is.

A(z) kristálycukor jellemzése

A cukor kristály formájában nagyon hasonlít a sóhoz, csak nagyobb szemű. Persze csak ha nem barna az a kristályukor, mert akkor a karamellszíne rögtön megkülönbözteti. Úgy alakult, hogy a kristálycukor is alap fűszerünk lett, de nincs ez régóta így, másfél évszázada még mézzel édesítettünk.

A(z) kristálycukor felhasználása

Mindent ezzel édesítünk. Kristálycukorhoz nyúlunk, ha süteményt sütünk, és akkor is, ha tejeskávét keverünk. Ha limonádéval frissülnénk fel inkább, akkor is kristálycukrot szórunk a citromos vízbe. Aki édesen szereti, annak a tojásos lecsójába is kerül pár kanál kristálycukor, a malacsült mellé pedig karamelizált kristálycukorban dinszteljük meg a reszelt káposztát. Az édes íz jó, már az anyaméhlakó kisbaba is preferálja. De a mostanra legelterjedtebb fehér répacukor helyett jobb, ha barna nádcukrot, de még jobb, ha nyírfacukrot, azaz xilitet használunk. Mindegyik kristálycukor forma.

A(z) kristálycukor eredete

A bűnbeesés kristálya a mesés India terméke. Már a IV-VI. században fűszetezték vele a keleti életet. Nyugatra csak sok évszázad alatt jutott el, Európába csak 1319-ben tették partra az első kristálycukor szállítmányt. Angliába érkezett, és akkor még nádcukor volt, a répa édességét később kezdték el kikristályosítani, amikor a tömegigény miatt olcsóbb kristálycukor kellett. Magyarországra Zsigmond király hozatta, először 1419-ben írtak róla magyar írástudók. A cukornagyhatalom akkor Spanyolország, a fogyasztók pedig főurak, uralkodók. Az ipari forradalommal a cukor is mindenkié lett, igaz, a legegészségtelenebb, répacukor formájában. Így olcsóbbá vált, mint a méz, elkezdték a népek vinni, mint a cukrot.

A(z) kristálycukor tárolása

Akárcsak a sóé. Fénytől, hőtől távol, lezárt üvegtégelyben vagy műanyag dobozban tároljuk. Hosszú-hosszú ideig nem változik.

A(z) kristálycukor érdekességei

Létezik egy cukormentes kristálycukor, a neve: xilit, népszerűen: nyírfacukor. Ránézésre megtévesztésig ugyanaz, élettani hatása viszont összetéveszthetetlenül más. Nem hízlal, nem rontja, sőt védi a fogakat, lúgosít és gyorsítja az emésztést. A cukorbetegek és a várandósok cukra, mert testünk nem használ inzulint a lebontásához, nem növeli, sőt, csökkenti a vércukorszintet. Utóízmentes, minden receptben kicserélhető a répából nyert kristálycukorral. Egyszóval csodaszer, az ilyen nincs is és mégis van!