Cukor

Ha cukrot mondunk, akkor vagy kristálycukor vagy porcukor az, amire gondolunk, de mindenképp alapélelmiszerünk, ma sokkal inkább ezzel, mint mézzel édesítünk.

A(z) cukor jellemzése

A cukor úri huncutságnak indult. Ha az átlagember édes ízre vágyott, gyümölcsöt evett vagy ha Micimackónak hívták, akkor a mézes bödönhöz nyúlt. De minthogy a cukor nem olyan élelmiszer, amelyre a testünknek napra-nap szüksége lenne, ezt is ritkán tette. Cukrot úgy százötven éve eszünk rendszeresen, és ma már direkt azért termelünk cukorrépát, cukornádat, hogy belőlük szacharózt, azaz hétköznapi nevén étkezési cukrot nyerjünk. A cukorrépából lesz a a répacukor, a cukornádból a nádcukor, de jobb élettani tulajdonságokkal bírnak a glükózok, mint például a szőlőcukor vagy más nevén krumplicukor és a fruktózok, vagyis gyümölcscukrok, melyeket - míly meglepő - gyümölcsökből vonnak ki. Cukorfajta a laktóz, azaz tejcukor is, erre sokan érzékenyek, a gyermektápszereknek mégis alapanyaga.

A(z) cukor felhasználása

A cukorra rákattant a világ. Nem csoda, hisz a cukoripar számos formában és számos alapnyagból elkészítve kínálja, se szerzi, se száma a különböző kristálycukor, porcukor és kockacukor változatoknak, és mindegyik könnyen oldódik, és azonnal édesebb tőle a világ. Hány kockával issza a kávéját? Ha hideg kakaót ízesíteni, a porcukor gyorsabban adja át magát a folyékony halmazállapitnak. A kritálycukor istenien karamelizálható. De a cukor mégiscsak mesterséges ízfokozó. És édesíteni nem csak cukorral lehet...

A(z) cukor eredete

India ejtette bűnbe a világot. A mesés Keleten használtak először por halmazállapotú cukrot a IV-VI. században. És Európa mai cukorhasználati szokásai mellett hihetetlen, de majdnem ezer évig nem is érkezett meg Nyugatra: 1319-ben hajóval érkezett az első porcukor szállítmány egy angol kikötőbe. Újabb száz év cukormagány után 1419-ben érte el a fehér por Magyarországot, Zsigmond király uralkodásakor. Évszázadokig nem is ették mások, csak uralkodók és családtagjaik, gazdag birtokosok. Spanyolország lett a legfőbb kristály- és porcukortermelő. Az ipari forradalommal a cukorgyárak száma is megnőtt, ezért az 1800-as évek második felétől a cukor ára az addig jóval olcsóbb méz ára alá szállt, és nem volt már többé kiváltság az édes élvezet.

A(z) cukor tárolása

A cukrot lezárva, fénytől, hőtől védve - ha kristály- vagy porcukor, akkor üvegedényben, ha kocka, akkor papírdobozban - érdemes tárolni, akkor hosszan megőrzi minőségét.

A(z) cukor érdekességei

A cukor az édesélet alapanyaga és nem csak a konyhában. A kozmetikai ipar is beveti a bársonyos bőr érdekében. Nem, nem lenyalogatható pakolásként, hanem szőrtelenítőként, cukorgyanta formájában. A módszer gyorsan lett populáris, mert ellentétben a hagyományos gyantával, ez semmilyen bőrirritációt nem okoz, hiszen természetes anyag. A gyanta-halmazállapot elérése visszavisz a konyhába: karamelizálni kell a cukrot. Ha elég meleg, jajj a bundának!