Porcukor

A pocukor ma már nem tisztán porított kristálycukor, mert általában tömbösödést megakadályozó adalékanyagot is tartalmaz. Édességek alapanyaga, díszítőeleme.

A(z) porcukor jellemzése

A porcukor, akárcsak nagyszemá tesvére, a kristálycukor olyan úri huncutságnak indult, melyet csak az urak engedhettek meg maguknak évszázadokon át. Az édesítás autentikusabb formája a méz, modernebb formája pedig az xilit vagy nádcukor, illetve más olyan édesítőszer, amely nem nádból és nem is répacukorból készül. Porcukrot általában répából nyernek ki.

A(z) porcukor felhasználása

A porcukor a kristálycukor porított formája, de nem csak az. Hogy ne tapadjanak össze az apróra őrölt cukorszemek, tömbösödésgátlót kevernek hozzájuk. Mindezt azért, mert például a mézeskalács díszítéséhez használt cukormázat csak ilyen porszemcsényi méretű cukorból lehet kikeverni.

A(z) porcukor eredete

A szilárd halmazállapotú cukorral India ejtette bűnbe a világot. A mesés Keleten édesítettek először cukorral a IV-VI. században, Európa pedig további ezer éven át cukor-szűz volt. Amikor megérkezett, akkor sem mindjárt lett mindenkié: az ipari forradalom hozta el a tömegtermelést és tette közkinccsé a cukrot. Az iparosodás és némi kémiai kultúra az éelmiszeriparban kellett a porcukor megszületéséshez, hiszen a tömbösödésgátló az apróra darált kristálycukorszemek közé keverve már modernkori élelmiszergyártási trükk.

A(z) porcukor tárolása

A porcukor fénytől, hőtől védve, műanyag edényekben gondosan lezárva szeret lenni. Így viszont mnőségét hosszú ideig megőrzi.

A(z) porcukor érdekességei

A porcukor nem csak a széleskörben ismert fehér színben, de az egészségesebbnek tartott barna cukor formájában is létezik. Ezért azoknak, akik a fehér helyett a barnacukrot részesítik előnyben, nem kell nélkülözniük az apróbb szemű cukorfajta előnyeit, például hogy a kristálycukornál könnyebben olvad hideg folyadékban vagy hogy mézeskalács tetejére cukormáz leginkább porcukorból varázsolható.