Fehérhagyma

A vöröshagyma fehér rokona, de annál kevésbé ríkat meg. Íze, illata visszafogottabb, ezért hamburgerbe is szeleteljük. Innen kapta a hamburgerhagyma becenevet.
fehérhagyma

A(z) fehérhagyma jellemzése

A fehérhagyma édeskés ízű változata a vörös hagymának. De nem olyan karakteres zamatú, mint a lila hagyma. Átmenet a kettő között. Mérete, formája viszont azonos velük. És abban is azonos, hogy szívbarát, mert csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza az agyvérzés és a trombózis kialakulását, de gátolja a rákos sejtek növekedését is. A fehérhagyma is gyógyítja a megfázást, mert fertőtlenít és erősíti az immunrendszert. Ugyanezért hatékony gyomor- és bélbántalmak esetén, antibakteriális és gombaellenes hatását bevetve. Vizelethajtó is. Igazi boszorkánynövény.

A(z) fehérhagyma felhasználása

A fehérhagymát hamburger hagymának is hívják, na mért? Igen, mert a hamburgerekbe is ezt a hagymát szelik. Meg salátákba is, hiszen édes íze, lágy aromája miatt ideális recept hozzávaló ezekhez. Akár a vöröshagyma, a fehérhagyma is remek fűszere krémes állagú ételeknek. Nyersen hamar megkeseredhet, ezért érdemes ecettel vagy citromlével tartósítani. Melegítéssel, főzéssel viszont a fehérhagyma még édesebb, aromásabb lesz. A hagymaleves alap alapanyaga.

A(z) fehérhagyma eredete

A hagyma, és így a fehérhagyma is világpolgár. Itt, Közép-Európában sült hagymakarika sül belőle, az amerikaiak és a mexikóiak hagymaporrá szárítják és zúzzák, Indiában mártások alapja. Eredetileg is Ázsiából került Észak-Afrikába, az akkor még ókori Egyiptom területére a hagyma. Ott nagyon megbecsült növény volt, Rómába kerülvén azonban leértékelődött, a pórnép fűszere lett. Magyarországon a XVII. század óta eszünk hagymát.

A(z) fehérhagyma tárolása

A fehérhagyma nem tárolható olyan sokáig, mint a vöröshagyma. De száraz, hűvös helyen hónapokig vár a sorára. Arra kell ügyelnünk csak, hogy időnként átnézzük hagyma-tartalékainkat, mert ahogy a vöröshagyma vagy a lilahagyma, úgy a fehérjagyma is megbüdösödhet, és ha csak egy is közűlük, az is megfertőzheti a többieket.

A(z) fehérhagyma érdekességei

Mivel a fehérhagyma illóolajtartalma alacsonyabb a vöröshagymáénál, nem is könnyezteti meg annyira a szakácsokat. Ha pedig felvágás előtt 10 percre mélyhűtőbe tesszük, szinte könnymentesen hagymázhatunk, mert hidegen lassabban zajlanak le a kémiai folyamatok.