Skót csirkehúsleves

Ez a húsleves szinte mindenben hasonlít a miénkre, kivéve, hogy nem sós, hanem édes-csípős, pikáns ízvilág a végeredmény.

A(z) skót csirkehúsleves elkészítése

Szeretek utazni. Ezt a receptet is egy utazásom alkalmával szedtem föl. A vendéglátóm kínált meg ezzel a levessel, és pedig gondosan lejegyzeteltem a receptjét, mert ilyen pikáns (édes!) húslevest azelőtt még nem ettem.

A csirkehúst (szárnyát, combját vagy egy belsőségeitől megtisztított egész csirkét) lábasba teszek, és annyi vizet engedek rá, hogy bőven ellepje. Ha igazán autentikusan főzném ezt a levest, akkor kakashússal készíteném, de ilyesmihez ritkán jutok. Azért aki akarja, megpróbálhatja.

Egy kerek órán át főzöm az egy kiló húst lobogó vízben, időnként szűrőkanállal lehabozom.

A második órát a fűszerezéssel kezdem: friss petrezselymet aprítok, és a fazékba szórom a cukorral és a borssal. A póréhagymát, a répákat felkarikázom, és azok is mennek bele a levesbe. Az aszalt gyümölcsök, a szilva és az áfonya is ekkor kerülnek a lébe.

Két óra közös lobogás után kerül bele az árpagyöngy az ekkorra már lényegében kész húslevesbe. Akinek van türelme, az lefejtheti a húst a csontokról, hogy már csak a csontnélküli csirkét tegye vissza a zöldségek, gyümölcsök, gabona mellé.

10 perccel később tálalható is a gőzölgő leves, mellé egy tányéron apróra vágott petrezselyemmel, mert azzal alaposan meg kell szórni a tányérba kimert húslevest.