Babpüré leves

Nálam a bableves a levesek királya. A pürében az a jó, hogy könnyebben emészthető, ezért másnaposság esetén is élvezettel fogyasztható.

A(z) babpüré leves elkészítése

A főzés előtti éjszakára beáztatott babot odateszem egy lábasban főni a felkarikázott répákkal együtt. A vöröshagymát is meghámozom, és apróra vágom, úgy teszem bele a levesbe. A fokhagymát félbe vágom, a csíráját kipiszkálom, mert az megterheli a májat, a többit apróra vágom, és azt is a levesbe teszem. Az egészet jól lepje el a víz.

Mikor már együtt főnek a zöldségek, felszeletelem a sonkát, és a felét fel is kockázom, azt beletezsem a levesbe. A másik felét meghagyom későbbre, levesbetétnek.

Lisztből és olajból rántást készítek. Amikor megpirult a liszt a zsiradékon, leveszem a tűzről, és beleteszem a pirospaprikát. Fontos, hogy így, különben a paprika megkeseredik, ha forróba kerül.

Kevés vízzel felöntve a paprikás rántást a megfőtt zöldségekhez, húshoz öntöm.

Kézi mixerrel összekeverem az egészet, és fél pohár tejfölt még adok hozzá.

A megmaradt sonkaszeleteket olajon mindkét oldalukon megpirítom.

A tányérba mert levesbe tejfölt kanalazok, és a sonkát is beleteszem, és lehet enni!