Olaj

Az olaj az a zsiradék, amely növényből készült, de ugyanarra használjuk, mint a vajat vagy akár a disznózsírt: ez az a közeg, melyben ízesre pörkölődik ételünk.

A(z) olaj jellemzése

Étkezési olaj sokféle növényből készül. A hideg sajtolású egészségesebb, mint a meleg sajtolású, az olíva- vagy a kókuszolaj kifejezetten jót tesz a testnek, a napraforgóolajjal viszont csínnyán kell bánni, mert zsírsavtartalma rendkívül magas, akár 70%-os is lehet, ami miatt igen koleszterinszint-emelő. De olajra mindeképp szükségünk van, a benne oldódó vitaminokhoz. Ahogy az autó működéséhez, úgy a mi testünk működéséshez is elengedhetetelen a zsiradékbevitel, pl. a testhőmérséklet szintfenntartását, vagy egyes hormonok működését is a szervezetbe bevitt olajok kontrollálják. A napraforgóolajat hívjuk hazánkban étolajnak, mert ez a leggyakrabban használt olajfajtánk, talán azért, mert illata, íze semleges, ellentétben más növényi olajokkal, melyek hozzáadják a maguk jellegzetes aromáját az ételhez, amelyet velük készítünk.

A(z) olaj felhasználása

Nagyanyáink zsírral sütötték a fonott kalácsot, a franciák vajon pirítják meg a halat, mi magyarok manapság leggyakrabban olajjal főzünk-sütünk, ha sós, margarinnal, ha édes. És a leggyakrabban az étolajat, taln egyre gyakrabban az olívaolajat, és még a legritkább esteben a mandulaolajat vagy kókuszzsírt vagy más egzotikusnak ható alapanyago vesszük le a polcról, ha a konyhában kezdünk sürgölődni. De enélkül étel szinte nincs is. Panírozott húsokat, gombákat bő olajban sercegtetünk, palasinta alá épphogycsak csurgatunk, és ahhoz, hogy a saláta zöldségeinek aromája, vitamintartalma teljes gazdagságában kerüljön a tányérunkra, azokat is meglocsoljuk olajjal.

A(z) olaj eredete

Ahogy a különböző növényi olajok használati gyakorisági kultúránként eltérő, úgy az eredetük is különböző. A Magyarországon leggyakrabban használt napraforgó olajat már az amerikai indiánok is termesztették: a magból kenyeret sütöttek, az olajjal bőrüket, hajukat ápolták. Az első étolaj-malom 1830-ban épült, és egy kis ukrán falut tartott el. Az olívaolajat és a mandulaolajat a mediterán kultúrákban és a szubtrópusi országokban kedvelik, a kókuszolaj vagy kókuszzsír a közép-amerikai országokban, de a Távol-Keleten is kedvelt zsiradék, és a mai napig használják egyszerre a konyhában és a bőr-, illetve hajápolásban. De dióból és tökmagból, sőt, a szőlő magjából is értékes olaj sajtolható.

A(z) olaj tárolása

Az olajak tárolása nem igényel extra előkészületet, elég szobahőmérsékleten tartani őket, akkor hosszan, hálásan szolgálnak a konyhánkban. Hűtőbe tenni nem ajánlott, mert megdermed, és kicsapódik, igaz, ha újra melegbe kerül, önállóan folyékonnyá olvad újra.

A(z) olaj érdekességei

Az olaj akár magában is fogyasztható, és nem is botorság ilyet tenni: tele van E-vitaminnal, amely sejtregeneráló hatással bír, de a bélrendszer karbantartásához is hasznos szokás egy-egy evőkanál olaj rendszeres elfogyasztása.