Pizza receptek

fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza
Fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza

Pizzát egyszerűbb rendelni, mint sütni. Ez tény. De a saját pizza sütése élmény. Ez a fokhagymás-tejszínes-csirkés pizza pedig különösen a szívem csücske.

Gluténmentes pizza

A pizza sem gluténnal születik. Megfelelő alapanyagválasztással igenis kisüthető a gluténmentes pizza.

Házi pizza

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy pizzakemence áll az udvarunkban, akkor tűzhelyünk sütőjében süthetjük ropogósra a házi pizzánkat.

Margarita pizza

A pizzák alapja, a legklasszikusabb klasszikus pizza mi más lehetne, mint a sajtos-paradicsomos Margarita pizza.

Olasz pizza

A pizza az olaszok eledele eredetileg, ám amióta nemzetközi lett, alkategórájává vált az olasz pizza...

Pizza tészta

A pizza tészta az egész pizzát meghatározza, ezért elkészítésekor érdemes a leggondosabban eljárni, nehogy feltét-leevés legyen a pizzasütés vége...

Töltött pizza

A töltött pizza, vagy más néven hajtott pizza szemérmes fajta, nem tárja hivalkodóan a világ szeme elé, mi a feltétje, tésztaszárnyai alá rejti.

pizza

Az olaszok nemzeti eledele Amerikából indult el világhódító útjára. Hiába sült már Pompeji-ben is, a piros korong az Új-haza olaszainak szimbóluma lett.

A pizza az olaszok találmánya, de az amerikaiaknak köszönhetően lett világhírű. A bevándorló olaszok ugyanis magukkal vitték a hazai ízeket, az amerikaiak pedig abban vannak otthon, hogy világtrenddé tegyék a saját multikulti alapú kultúrájukat. A paradicsom azóta a pizza alapja, amióta az olasz nemzeti érzület nemzeti színű pizzát süttetett egy nápolyi étteremtulajjal a XIX. század legvégén. Akkor került a zöld bazsalikom és a fehér Mozzarella mellé pirosnak. De pizzáról már az ősidők bestseller írója, Vergilius is regélt és a pompázatos lakomáiról is híres Pompeji-ben is sütöttek. Ők mondjuk nem jöttek ki jól a dologból, igaz, nem épp a kelttészta miatt, de a XIX. század elején megnyílt első pizzéria tulajai igen, hisz az Antica Pizzeria még ma is működik, hol máshol, mint Nápolyban. Volt idő, hogy a mi lángosunkhoz hasonlóan tejfölt vagy épp zsírt kentek a tetejére, amikor még azt hitték, a paradicsom nem ehető, mert mérgező, a fáraóknak pedig gyógynövényekkel megszórva szolgálták föl. Hát éppenséggel a pizza ma is akkor jó, ha jó fűszeres, oregánó, bazsalikom, hagymák tárháza, és persze paradicsomszósz sajttal vagy fehér mártások sok fokhagymával, ezek adják az ízét-zamatát. És az is tévhit, hogy ha pizza, akkor egészségtelen és hízlal, mert mint ahogy a hamburger esetén is, a felhasznált alapanyagokon múlik. Ha a liszt teljes kiőrlésű legalább részben, a feltét pedig cukros ketchup helyett igazi paradicsom szósza, akkor a sok fehérje (hús, hal, gomba, tojás) és a sok zöldség vagy gyümölcs együtt, igenis lehet alapja egy finom, egészséges mediterrán ebédnek, és a sziluettünk is ideális marad.