Dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel
A rántott camambert a tipikus frissen sült. Csak akkor finom, ha belül még olvad. Klasszikus vegetáriánus kaja a magyar placcon.
A(z) dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel elkészítése
A rizzsel kell kezdeni, mert amíg az megfő, addig elkészül a többi is. Kevés olajon meg kell futtatni a rizsszemeket abban a lábasban, amelyikben megfőzzük.
Aztán ha már üveges, enyhén meg kell sózni, és fel kell önteni két és félszer annyi vízzel, amennyi a rizs. Aztán fedő alatt, lassú lángon megfőzni.
Amíg fő a rizs, az áfonyaszósz összetevőit egy serpenyőben, vízzel felöntve össze kell forralni. Nem kell sok víz, épp csak annyi, hogy ellepje az összetevőket a forralás indulásakor.
Folyamatosan kevergetni kell, hogy ne tapadjon az edény aljára, és ha elkezd bugyborékolni, akkor pár perc után le lehet kapcsolni. Amíg a sajt elkészül, az áfnyaszósz kellő hőmérsékletűre hül akkor, ha kivesszük a főzőedényből. Lehetőleg kis porcelántálkákba kell tenni, vagy a tányérra, amin majd tálaljuk. Esetleg be is tehetjük a hűtőbe.
A sajtot fel kell szeletelni, és a szeletekből tortacikk formákat kell kivágni, tehát kis háromszögeket, amiknek az egyik éle ív alakú, a sajtkorong formájából adódóan.
Fontos, hogy a sajtcikkeket jó alaposan be kell panírozni, különben sütés közben léket kaphat a bunda, és kifolyhat belőle a lényeg. Három tálba kell tenni a panír összetevőit: egybe a lisztet, egy másikba a sózott és felvert tojást, egy harmadikba pedig a zsemlemorzsával összekevert darált diót. A sajtokat ebben a sorrendben kell megfürdetnünk, háromszor egymás után.
Kevés forró olajban kell kisütni a sajtokat, mindkét oldalukat úgy, hogy aranyszínt kapjanak. A kisült sajtszeleteket az előre kezünk ügyébe készített, papírtörlővel fedett tányérra kell tenni, hogy felszívódjon a felesleges olaj.
Az ételt úgy kell tálalni, hogy a rizs meleg, az áfonyszósz hideg (legfeljebb konyhameleg), és a sajt még forró, mert csak akkor optimális, folyós az állaga. Ha a rántott camembert kihül, akkor megdermed, és újra kell melegíteni a jóízű fogyasztáshoz.