Dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel

A rántott camambert a tipikus frissen sült. Csak akkor finom, ha belül még olvad. Klasszikus vegetáriánus kaja a magyar placcon.

A(z) dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel elkészítése

A rizzsel kell kezdeni, mert amíg az megfő, addig elkészül a többi is. Kevés olajon meg kell futtatni a rizsszemeket abban a lábasban, amelyikben megfőzzük.

Aztán ha már üveges, enyhén meg kell sózni, és fel kell önteni két és félszer annyi vízzel, amennyi a rizs. Aztán fedő alatt, lassú lángon megfőzni.

Amíg fő a rizs, az áfonyaszósz összetevőit egy serpenyőben, vízzel felöntve össze kell forralni. Nem kell sok víz, épp csak annyi, hogy ellepje az összetevőket a forralás indulásakor.

Folyamatosan kevergetni kell, hogy ne tapadjon az edény aljára, és ha elkezd bugyborékolni, akkor pár perc után le lehet kapcsolni. Amíg a sajt elkészül, az áfnyaszósz kellő hőmérsékletűre hül akkor, ha kivesszük a főzőedényből. Lehetőleg kis porcelántálkákba kell tenni, vagy a tányérra, amin majd tálaljuk. Esetleg be is tehetjük a hűtőbe.

A sajtot fel kell szeletelni, és a szeletekből tortacikk formákat kell kivágni, tehát kis háromszögeket, amiknek az egyik éle ív alakú, a sajtkorong formájából adódóan.

Fontos, hogy a sajtcikkeket jó alaposan be kell panírozni, különben sütés közben léket kaphat a bunda, és kifolyhat belőle a lényeg. Három tálba kell tenni a panír összetevőit: egybe a lisztet, egy másikba a sózott és felvert tojást, egy harmadikba pedig a zsemlemorzsával összekevert darált diót. A sajtokat ebben a sorrendben kell megfürdetnünk, háromszor egymás után.

Kevés forró olajban kell kisütni a sajtokat, mindkét oldalukat úgy, hogy aranyszínt kapjanak. A kisült sajtszeleteket az előre kezünk ügyébe készített, papírtörlővel fedett tányérra kell tenni, hogy felszívódjon a felesleges olaj.

Az ételt úgy kell tálalni, hogy a rizs meleg, az áfonyszósz hideg (legfeljebb konyhameleg), és a sajt még forró, mert csak akkor optimális, folyós az állaga. Ha a rántott camembert kihül, akkor megdermed, és újra kell melegíteni a jóízű fogyasztáshoz.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Dióban rántott camembert áfonyaszósszal és rizzsel hozzávalók

A rántott sajthoz:

  • 40 dkg camembert sajt
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 4 tojás
  • fehérbors
  • olaj

Az áfonyaszószhoz:

  • 20 dkg friss áfonya
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 citrom leve
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • fehérbors

A rizshez:

  • 1 bögre kerekszemű rizs (2,5 dl-es bögre)
  • 2,5 bögre víz
  • olaj

recept.hu közösség