szósz

A szósz az a folyékony édes vagy sós ételhozzávaló, amely nélkül az adott étel túl száraz maradna. De nem mártásként mellé kínáljuk, hanem velefőzzük.

A szósz lehet sós is, mint a paradicsomszósz, meg lehet édes is, mint az eperszósz. Előbbit előszeretettel öntjük tésztára vagy pizza tetejére, utóbbit inkább sütemény mellé kínáljuk. De mindig azért tesszük, hogy az enélkül száraz ételt lucskosabbá, ezáltal könnyebben lecsúszóvá tegyük. A szósz mindig teljesen sima és folyékony, ha gazdagítjuk is zöldség vagy gyümölcs darabkákkal, az benne a plusz. Miközben a mártás nem plus, hanem nagyon is az étel szükséges része, nem mellé, hanem vele jár. A szósz nem azonos a sült húsok sűrű mártásával, sem a saláták híg öntetével. A szósz, az szósz.