Citrom

A citrom szinte minden sütemény recept hozzávalója, de sült halak mellől is elmaradhatatlan. Az újra divatos limonádé és koktélok ízesítője. Alap alapanyag.
citrom

A(z) citrom jellemzése

A trópusi gyümölcsök egyik legpopulárisabbja hazánkban is ez a tojásdad formájú, egyedi színű - hiszen a saját színének névadója - gyümölcs. Annak ellenére is népszerű, hogy pedig kevés nálánál savanyúbb alapanyagunk van. Ráadásul ezzel a tuljdonáságával tette magát nélkülözhetetlenné édességek elkészítésében... Nos ez a fából vaskarika kistermetű citromfán vagy cserjén terem, előbb illatos, fehér virág, aztán zöld narancstermés lesz, majd félévnyi napfénynek engedve végül citromsárgára vált. Belül sem okoz csalódást: vastag, puha héja alatt rostos gyümölcshúsa is élénk citromsárga és lédús. Magjait és héjának fehér részét nem, de a citromsárga rostokat és citromsárga héját is gyakran felhasználjuk a konyhában.

A(z) citrom felhasználása

A citrom héját vékonyan citromsárga gyümölcsbőr fedi, ezt gyakran reszeljük sütemények töltelékébe, hogy pikánssá tegyük az alapon édes ízt. Ha sült halat tálalunk, gerezdre szelt citromot is kínálunk mellé, mert a tengeri herkentyűk ízének jót tesz a savanykás lé. De friss zöld salátákat is érdemes citromlével meglocsolnunk az olaj öntet mellé, mert még frissebbé teszi az élményt. Ha a teánk már nem forró, abba is csavarjunk citromlevet (azért ne forróba, mert akár a méz, a citromlé is rosszul reagál a forrázásra, elveszíti értékes tartalmának javát), sőt, legjobb, ha a reggeli kávé helyett langyos citromos vízzel kezdjük a napot, mert a citrom egy igazi C-vitamin bomba, éppezért erős immunvédő is, amit érdemes nap nap után magunkhoz vennünk (ha pedig épp megfázás gyötör, méginkább). Ráadásul a citromsav 'lúgosít', kioldaja a szervezetből, ami nem kell, és pótolja, ami hiányzik, ezért jó, ha frissen facsart citromlével indul a nap.

A(z) citrom eredete

Mint ahogy ez a legnépszerűbb dolgokkal lenni szokott, a citrom eredetét is homály fedi. Valószínűleg a Távol-Kelet trópusi sávjában született, valahol India, Burma, Kína területén, és kezdetben inkább mérgek ellenszereként és fertőtlenítőként használták. De Európába elég korán, már a Római Birodalom idején, az I. században megérkezett. Valódi súlyt azonban csak 700 körül kap, akkor is Egyiptomban és Irakban, és onna is terjed tovább az arab, majd a mediterrán világban a X. század során. Amerikába a spanyol feldezők viszik citrommag formájában a XV. században, és úgy megszeretik egymást a citrom és az Újhaza, hogy Floridának máig egyik meghatározó terménye. A legtöbb citrom azonban az őshazából, Indiából és Amerikából (az USA-beli Kalifornia és Florida, valamint Mexikó, Argentína és Brazília) kerül a világ piacaira.

A(z) citrom tárolása

Amennyire forró helyen terem, annyira igényli tároláskor a hűvöset: hűtőben akár egy hónapig is, szobakőmérsékleten csak egy hétig bírja cérnával.

A(z) citrom érdekességei

A citrom annyira erős fertőtlenítő hatással bír, hogy még hígított leve is elpusztítja a baktériumok, így gyógyítja a kolerát és a tífuszt is. Az egyik leghatékonyabb bőrfiatalító, ezért a hajhullást és a korpásodást is képes megelőzni, sőt meg is állítani fejbőrt erősítő képességével. Elég csupán mandulaolajban feloldani citromlevet, és a keveréket erősen a fejbőrbe dörzsölni.