burgonyás lángos

A burgonyás lángos nálunk házikedvenc, hétvégi, ráérős reggelire, finom kakukkfűteával majdnem olyan népszerű, mint a bundás kenyér, pedig az nálunk nagy szó.

A(z) burgonyás lángos elkészítése

A krumplikat meghámozom, felkockázom, és sósvízben odateszem őket egy lábasban főni.

Egy kis serpenyőben odateszem a kacsazsírt, hogy olvadjon fel, mire rá kerül a sor.

Egy nagy tálba öntöm a lisztet, egy kisebb tálban pedig felfuttatom az élesztőt 2 dl tejben és 1 kanál kristálycukorban, aztán az egészet a liszthez keverem.

A tojásokat külön tálkába ütöm föl, fel is verem, és úgy öntöm a nagy tálba.

A zsír ekkorra már megolvadt, azt is a tálba öntöm, és az egészet jól össze keverem.

A megfőtt krumplikockákat leszűröm, és a tálban végzik.

Most a kelesztés ideje jött el, konyharuha takarásában meleg helyre teszem a tálat, és várok vele egy jó 20 percet, azt remélve, hogy duplájára dagad.

Ha megkelt, egy tepsiben olajat hevítek, annyit, hogy a beletett lángosnakvalók majd félig elmerüljenek benne. Mellé a pultra egy nagy tálcát teszek, amit papírkéztörlővel lefedek, arra csepegtetem majd a lángosokat.

A tésztából kiveszek egy marokkal, előbb gombóccá formázom a tenyereimben, aztán kihúzom laposra, lángos alakúra, és óvatosan a forró olajban fektetem.

Akár a palacsintának, mindkét oldalát megsütöm, fémcsipesszel forgatom az olajban a tésztát.

Ha piros-ropogósra sült, kiteszem a papírral bélelt tálcára, és ezt ismétlem addig, amíg a nyers tésztám el nem fogy, át nem alakul mind finom krumplis lángossá.

Ha minddel elkészültem, vagy ha már sütés közben rájár a család, a reszelt sajtból szórok a lángos tetejére, közvetlenül beleharapás előtt.