burgonya

Akár burgonya, akár krumpli, a magyar konyha alap alapanyaga jóideje már. Lesz belőle köret, saláta, raottan egytálétel, tésztába keverve pogácsa vagy lángos.

A(z) burgonya jellemzése

A burgonya a köznyelvben krumpli, de mindkettő ugyanaz a keményítőben gazdag gumó, amely a magyar konyha legnépszerűbb körete. Talán azért is, mert laktató, (nagyjából 1/3-a a kenyér energiatartalmának) és könnyen emészthető. Megkülönböztetünk rózsaburgonya, sárgaburgonya, bébiburgonya, édesburgonya, újkrumpli és sokegyéb ételkrumpli változatot. A burgonya rokona a csicsóka, de utóbbi nem tárolható olyan hosszan, és az íze sem ízletes annyimindenki szerint. Viszont van belőle lila is... A föld alatt fejlődő burgonyagumó keményítőt, fehérjét, A-, B- C- és K-vitamint tartalmaz.

A(z) burgonya felhasználása

A burgonyának kizárólag a gumóját fogyasztjuk, mert az 50-90 cm magas cserje virágaiból - melyek lilák, fehérek vagy vörösesbarnák - lesz ugyan bogyó, de abban, akárcsak a növény felszíni zöld részeiben méreganyagot, szolanint fejleszt. Ez az anyag zöldíti meg egyébként a napon hagyott burgonyagumó héját is. Az egészséges krumpli viszont renegeteg ételhez jó, alap recept alapanyag. Készül belőle burgonyaleves, de más levesek betétje is, fő belőle burgonyafőzelék, de más zöldség mellé, pl. sóska, kelkáposzta is párosítjuk főzelékekbe. A burgonyasalátának számos változata létezik a majonézestől az ecetesig, és sülve, főve, törve, pürésítve, kockázva, karikázva, magában vagy hagymával pirítva - egyszóval minden elképzelhető módon köret lehet belőle. És majdnem mindig lesz is. A burgonya a magyar konyha alap körete. Igaz máshol is: míg egy átlagmagyar évi 50 kg burgonyát fogyaszt, addig egy átlagportugál háromszor annyit, egy átlag belorusz pedig még 20%-kal többet. Ígyencek fogyaszthatják nyersen is. De beledolgozhatjuk tésztákba is, egy jó burgonyás lángos erejéig például. Elkészítésekor fontos szempont lehet, hogy bár fölkockázása lerövidíti a főzési időt, de egyúttal akár ásványi anyag tartalmának 3/4-ét is elveszítheti közben. Főzzük inkább egyben!

A(z) burgonya eredete

A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ottani indiánok már 5 évezrede termesztik. Európába az 1540-es években került, Pizarro expedíciójával. Ázsiába és Afrikába már innen jutott el: a XVI-XVII. században spanyol és portugál kereskedők vitték oda. Ausztráliába pedig az angolok, a XVIII. században. Mára már többezer fajtája ismert, a gabonák után a világ legfontosabb étkezési növénye.

A(z) burgonya tárolása

A burgonya tovább eltárolható, mint más zöldségek. Tárolhatjuk jólszellőző rongy- vagy textilzsákban is, de akkor rendszeres átválogatásra is rendezkedjünk be, mert így tartva könnyen összeérnek, és olyankor már hamar rothadásnak indulnak a burgonyaszemek.

A(z) burgonya érdekességei

A burgonya szépségünk ápolásában is jó szolgálatot tesz. Reszeljük le a gumót, és pakoljuk a csukott szemünkre, meg köré, mert enyhíti a szem körüli duzzanatokat. De a krumplipéppel kezelhetünk pattanásokat, napégette bőrt, sőt, aranyeret is. A krumplilé pedig puhítja, tisztítja a bőrt, értő kezekben pedig forrázott sebeket gyógyít.