Kelkáposzta

A kelkáposzta, akárcsak kistestvére, a kelbimbó, eredeti Európai zöldségféle. De ne csak ezért szeressük, hanem mert az egyik legnagyobb C-vitamin bomba.
kelkáposzta

A(z) kelkáposzta jellemzése

A kelkáposzta nem más, mint egy óriásira nőtt, sötétzöld rügy. Éppezért hasonlít formájában egy fesleni kezdő rózsára, méretében pedig rokonára, a fejeskáposztára. Hazánkban is gyakori lakója a kiskereteknek, mert bírja a szárazságot, a hideget és közepes fényigényű. Mégis képes olyan jól felhasználni a földje tápanyagait, hogy végül több C-vitamint halmoz fel, mint kistestvére, a kelbimbó, vagy a híres C-vitaminos fekete ribizli, de a petrezselyem, a brokkoli, a torma vagy a fehérrépa is elbújhatnak mögötte etekintetben. Kálcium- és káliumtartalma miatt csonterősítő is és jó hatással van a szív izomzatára, A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, béta-karotin tartalma pedig az ellenállóképességet támogatja.

A(z) kelkáposzta felhasználása

Klasszikusan főzelék alapanyag, de nagyon jó étel a rakott kelkáposzta is. A nagy levelek kívánják, hogy megtöltsék őket, ha pedig nyers kosztra vágyunk, a friss salátába is érdemes beleszecskázni. Egy igazán kiadós húslevesbe minimum egy fél fej kelkáposzta belefő, mert valami isteni zamatot ad a húslének, és mint levesbetét is kitűnő a sárgarépával párban. Fűszerpárja pedig a kömény, amely kihozza a kelkáposzta összetéveszthetetlen ízét.

A(z) kelkáposzta eredete

A kelkáposztát másként olaszkáposztának is nevezik, és ez rögtön le is leplezi a származását: Olaszország, közelebbről az olasz-francia határon fekvő Savoya a hazája. Európában egy évezredre nyűlik vissza a termesztése, Magyarországon Mohács környékén termelnek belőle a legtöbbet.

A(z) kelkáposzta tárolása

A frissen, élénkzöld levelekkel vásárolt kelkáposzta akár egy hétig is friss marad a hűtőben. Ha pedig magunk termesztettük, akár át is teleltethetjük, hogy mindig legyen otthon vitaminforrásunk. Ehhez pincehűvösben kevés földdel takarjuk be a fejeket, vagy állítsuk nedves homokba a gyökerét, ha azzal együtt emeltük ki ősszel. Savanyítani viszont, a fejeskáposztával ellentétben, nem lehet.

A(z) kelkáposzta érdekességei

A kelkáposzta azért olyan vadóc külsejű, fodros-bodros, bozontos levelű, mert a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy kertbenemesített, termesztett változata.