Köret receptek

Tormás afrikai harcsafilé

A tormás afrikai harcsafilé alig igényel főzést, mert a tormamártás lényege, az ecetes torma üvegből érkezik. Ezért gyors, de mégis sikeres kaja.

Zelleres krumplisaláta

A zelleres krumplisaláta pikánsabb, mint a klasszikus, lilahagymás változat. És randibarátabb is. Előnye még, hogy a zeller mínuszkalóriás, r-go fogyaszt.

köret

A köret szerényen simul a húsétel húsa, a halétel hala köré, van hogy rántott álapotba került sajt, karfiol vagy gomba köré rizs, krumpli, saláta formájában.

A köret a húsételt, halételt köríti, vegetáriánus tálaknál előfordul rántott zöldségek vagy rántott sajtok mellett is. Ahogy a neve is szerenéyen mutatja, nem egy magamutogató fajta, tudja, hogy az étel nem őmiatt van. De ettől még öntudatos ételrész, hisz azt is tudja, köret nélkül nem lehet meg főétel- illetve lehet, csak nem lesz se olyan finom, se olyan laktató. Egy szép szelet borjú bécsi például, ha még oly nagy laposra kiklopfolt, ha még oly panírozott is, mégiscsak teljesebb élmlnyt nyújt főtt rizzsel vagy hasábburgonyával, mint anélkül. Vannak aztán állandósult komból, mint gombapörkölt nokedlivel, csirkepörkölt kiskagylótésztával. És legújabban itthon is lehet köret saláta vagy gyümölcs, esetleg olyan sütemény féle, amelyik péksütemény, mint mondjuk a sajttal töltötten sült croissant szarvasragu mellé. A savanyúság ugyan nem köret, de legtöbbször ajánlott.