Fahéjas kuglóf
A kuglóf nálunk kedvelt reggeli, vajazva, levárral fogyasztjuk. A fahéjas kuglóf mazsolával is, anélkül is gyakori vendég a konyhaasztalunkon.
A(z) fahéjas kuglóf elkészítése
Úgy kezdem, hogy a mazsolát vízben beáztatom. Ha nem gyerekeknek készül a kuglóf, lehet rumban is.
Aztán a tojásokat szétválasztom fehérjére, sárgájára, és a sárgáját kikeverem a cukorral, aztán hozzákeverek egy pohár vizet és a vajat megolvasztva.
A lisztet összekevrem egy tálban sütőporral, sóval, belereszelem a citromhéjat, és a tojáshoz keverem az egészet.
A kemény habbá vert tojásfehérjéket szintén a tésztába keverem. Óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab!
Kuglóf sütőformámat kivajazom a vaj uán maradt vajas papírral, kilisztezem, és belekanalazom a tészta felét.
A másik felét megszórom őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, jól összekeverem, hogy egyenletesen világosbarna színű legyen a tészta, és végül belekeverem a lecsöpögtetett mazsolát is.
A fahéjas tésztát a kuglófformában lévő sima tésztára csurgatom körkörös mozdulatokkal, hogy szép drapp ívek süljenek majd bele a fehér tésztába.
160 fokra melegítem a sütőt, és háromnegyed óra alatt készre sütöm a fahéjas kuglófot.