Péksütemény receptek

Adventi diós mézeskalács koszorú

A Karácsonyi készülődés minálunk mézeskalács sütéssel kezdődik. Ha nem dísznek, hanem süteménynek sütöm, akkor veszem elő a diós mézeskalács koszorú receptemet.

Adventi mézeskalács koszorú

A Karácsonyi készülődés minálunk mézeskalács sütéssel kezdődik. Az asztalra kerül dísznek is, süteménynek is az adventi mézeskalács koszorú.

Adventi muffin dióval és mákkal

Az adventi muffinnak ez a változata az én kedvencem. Ebben nincs alkohol, ellenben a dió és mák elegye engem mindig elkápráztat.

Adventi tüskés mézeskalács koszorú

Az adventi tüskés mézeskalács koszorú elkészítése igazán babra munka, de az eredmény igazán megéri. Szép dísze lesz a karácsonyi asztalunknak.

Almás-mákos rétes

Szerintem a rétes = tészta:töltelék 1:100. Ez a biztonságra játszó kereskedelemnek ritkán sikerül, így gyakran sütök a családnak almás-mákos rétest magam.

Aszalt gyümölcsös fonott kalács

A aszalt gyümölcsös fonott kalács egy igazi kuri. De ezt a színes belsejű kalácsott bármely gyakorlottabb háziasszony könnyedén elkészítheti otthon a családnak.

Fahéjas kuglóf

A kuglóf nálunk kedvelt reggeli, vajazva, levárral fogyasztjuk. A fahéjas kuglóf mazsolával is, anélkül is gyakori vendég a konyhaasztalunkon.

Mazsolás fonott kalács

A mazsolás fonott kalács egy igazi klasszikus. De egy gyakorlottabb háziasszony könnyedén elkészítheti otthon a családnak.

Mini kakaós csigák

A mini kakaós csigák praktikusak, mert csak néhány falat egy adag, pont amennyi kell. Olyanok, mintha a normál méretű kakaóscsigának csak a közepe lenne...

Túrós-mazsolás lepény

Igazán egyszerű elkészíteni, pedig nagyon kiadós, mert a túrós-mazsolás lepény titka a sok finom hozzávaló.

péksütemény

A péksütemény elsősorban is a kenyér, de aztán ennek egyéb, édessé vagy sóssá töltött vállfajai, mint a sajtos croissont-ok vagy lekváros táskák.

A péksütemény az a sütemény fajta, melyet a pékek sütnek. Kivéve, amikor nem, hanem szorgalmasan sürgő-forgó háziasszony tepsijében sül a házi lekváros bukta vagy a fahéjas csiga. Arra jó ez, hogy legyen mit habos kakaók és gőzölgő tejeskávék mellé majszolni, egyes iskolák szerint tejbe mártogatni, akár mézes tejbe is. Azért mégsem olyan sütemény ez, mint egy torta vagy egy francia krémes, mert ehhez nem kell villa, ez kézbefogható, és nem is mindig édes, van hogy sajtos vagy töpörtyűs akkor, ha pogácsa, és készülhet zöldséggel sülve vagy májjal, sonkával gazdagítva, van, hogy snack-szerű falatkákként kivitelezve. Péksütemény a kifli is, a zsömle is, sőt, a kenyér is.