Adventi tüskés mézeskalács koszorú
Az adventi tüskés mézeskalács koszorú elkészítése igazán babra munka, de az eredmény igazán megéri. Szép dísze lesz a karácsonyi asztalunknak.
A(z) adventi tüskés mézeskalács koszorú elkészítése
A mézestészta hozzávalóit dolgozd össze egy nagy fémtálban, takard le alufóliával, és fél órára tedd hűtőbe.
Vajazz ki két sütőlapot. Az egyik egy 40 centi körüli átmérőjű, köralakú sütőlap legyen, a másik lehet téglalap alakú, csak férjen el mindkettő egymás alatt a sütődben.
A tészta háromnegyedét nyújtsd ki lisztes deszkán úgy, hogy négy ujjnyival kisebb legyen a tésztakorong, mint a kivajazott köralakú sütőlap átmérője, amire tedd is át. A tészta szélét vágd körbe a sütőlap mentén, és vágj ki belőle egy korongot úgy, hogy egy nagyjából 10 centi széles kör maradjon végül a sütőlapon. A felesleges tésztát vedd ki középről.
A maradék tésztát gyúrd össze, és nyújtsd ki megint.
Vágd fel az egészet 5 centi hosszú, nagyon vékony tüskékre, és fektesd őket a másik kivajazott sütőlapra. Ezekből lesznek a koszorú tüskéi.
Tedd be a két tepsit a 200 fokos sütőbe - a köralakút tedd fölülre -, és süsd 10-12 percig, amíg megpirul. Akkor vedd ki, hogy hüljön.
Most készítsd el a cukormázat úgy, hogy a tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukorral.
Töltsd bele egy vékony nejlonzacskóba, aminek a végén vágj apó lyukat, ez lesz a nyomózsákod.
A tüskék egyik végére pöttyints cukormázat, és egyenként ragaszd rá őket körben haladva, kissé elfektetve ragasztva rá a koszorúkarikára. Babra munka, de az eredmény igazán megéri.