Szódabikarbóna

A szódabikarbóna süteményt emel és ruhát fehérít, ha kell, súrol, de gyomorégést is csillapít. Sőt, az egyik legolcsóbb dezodor.

A(z) szódabikarbóna jellemzése

Színtelen, szagtalan fehér por. Ettől még nem lenne nélkülözhetetlen kelléke a rendes asszony rendes háztartásának, de mégis az. A nátrium hidrogénkarbonát ugyanis olyan semleges só, amelyik megemeli a süteményt és kifehéríti a ruhát. S teszi mindezt úgy, hogy környezetére ártalmatlan, csak a PH-értéket emel, tehát lúgosít, s más anyaggal érintkezve szén-dioxid szabadul fel belőle, tehát lágyít. Általában szódagyártás melléktermékeként keletkezik.

A(z) szódabikarbóna felhasználása

A szén-dioxid felszabadulása során keletkező légbuborékok megemelik a tésztarészecskéket, elválasztják őket egymástól, levegőssé varázsolva a süteményt. Paradicsomos ételekben is kifejti jótékony hatását, azokat is könnyebbé teszi. De a konyhán túl is jó szolga: fehérít fogat is, ruhát is ízlés szerint, áztatással - ja, mert vízben oldódik, mint minden rendes - sminkeszközt, manikűr-, pedikűrkészlet, fésűt fertőtlenít. Súrolásra is befogható, cipőbe szórva szagot semlegesít és az egyik legolcsóbb dezodor.

A(z) szódabikarbóna eredete

Egyiptom, valószínűleg már akkor és ott megtalálták azokat az ásványlelőhelyeket, ahol szódával, s vele párban szódabikarbónával találkozhattak eleink. Állandó szerephez azonban előszőr az üveggyártásban jutott, majd a vegyipar fellendülésével a szódabikarbóna presztizse is fellendült.

A(z) szódabikarbóna tárolása

Száraz, hűvös helen tarandó. A szódabikarbóna esetében a száraznak különösen jelentősége van, mert por alakjában vásárolható, így folyadékkal érintkezve azonnal reakcióba lép, az pedig befolyásolja eltarthatósága idejét. Párától távol azonban sokáig eltartható.

A(z) szódabikarbóna érdekességei

Lúgos kémhatásteremtő képessége miatt kiváló ellenszere a gyomorégésnek és segíti az emésztést is.