Tészta receptek

A legjobb strandlángos

A legjobb strandlángos titka nem más, mint a dupla kelesztés. És persze egy csipetnyi nosztalgia, ha már nincs ott a Balaton...

Fokhagymás citromos spagetti mentával

Ha nincs kedvem főzni, de mégis úgy tennék mintha, elő a spagetti, a fokhagyma és mellé a friss fűszerek, például citrom és menta!

Palacsinta

Amilyen vékony, olyan népszerű, és se szeri, se száma, töltési, tálalási módjának. Lángolhat, épülhet torta belőle, és sós is lehet. Mi az?

Sima muffin

Néha kár a faxniért, mert egy bögre meleg kakaó mellé a teljesen sima muffin is megteszi reggelire. Gyors és mégis finom.

tészta

A tészta jellemzően tojás, liszt elegye, kivéve, ha valaki ezek közül nem fogyaszt, mert akkor ezek helyett más kerül az elegybe, s úgy lesz végül tésztaforma.

A tészta étel készülhet száraztésztából, vagy frissen gyúrtból, de van úgy, hogy a kettő közötti állapotból készíti a szakácsa, mert más kezek által gyúrt, lapított és formára vágott tésztát szerez be, de még azelőtt, hogy az a tészta elnyerné a közismertebb, száraz változatát, és ezt a tésztát főzi ki forró vízben, csak épp nem a szokásos húsz percig, hanem annak tizede alatt, a szárítottság feloldásának ideje ugyanis megspórolható. A sütemény mindig valamilyen tészta, mondjuk piskóta, vagy leveles és valamilyen töltelék, mondjuk tortakrém vagy reszelt alma elegye. De édes tésztára vágyva főzhetünk egy jó adag szélesmetéltet is, s megszórhatjuk darált olajosmaggal, jobbára mákkal vagy dióval. És van, hogy a tészta nem is édesség része, hanem harcsapörkölthöz köret, túróval meghintve. De minig tojás és liszt, vagy ezek helyettesítői a legfőbb alkotóeleme.