Adventi mézeskalács koszorú
A Karácsonyi készülődés minálunk mézeskalács sütéssel kezdődik. Az asztalra kerül dísznek is, süteménynek is az adventi mézeskalács koszorú.
A(z) adventi mézeskalács koszorú elkészítése
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, rámorzsoljuk a vajat, majd pedig hozzászórjuk a kristálycukrot és a 2 tasak mézeskalács fűszerkeveréket, a késhegynyi szódabikarbónát, a csipetnyi sót. Elkeverjük.
A konyhameleg akácmézet és a konyhameleg tejet rácsurgatjuk, és az egészet tiszta kézzel összedolgozzuk.
Elővesszük a kapcsos koszorúformát. Ennyi alapanyag egy 26-28 cm átmérőjű formát tölt meg. A koszorúformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztát a formába igazítjuk és a 160 fokosra előmelegített sütőbe toljuk. Ott bő fél óra alatt aranybarnára sül.
Ha kihült, kerek üvegtálra tesszük, és drót-aljú gyertyatartókat szúrunk egymással áttellenben a tésztába, és ráerősítjük a 4 db gyertyát.
Ha süteménynek sütöttük, meleg kakaóval, tejeskávéval, megvajazva, megmézezve fogyasztjuk.