Aszalt gyümölcsös fonott kalács
A aszalt gyümölcsös fonott kalács egy igazi kuri. De ezt a színes belsejű kalácsott bármely gyakorlottabb háziasszony könnyedén elkészítheti otthon a családnak.
A(z) aszalt gyümölcsös fonott kalács elkészítése
Üssünk fel egy tálba a kilencből nyolc tojást, és verjük fel. Öntsük hozzá a tejet és az élesztőt, és keverjük el.
Öntsük hozzá a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot, és dagasszuk meg a kalácstésztát, aztán gyúrjunk belőle két gombócot.
A gombócokat nyújtsuk ki téglalap alakúra.
Egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vaj 2/3-át.
Az egyik téglalapot kenjük be az olvasztott vaj felével, és szórjuk meg az aszalt gyümölcs keverékkel.
Terítsük rá a másik téglalapot, azt is kenjük be olvasztott vaj másik felével, aztán hosszában vágjuk az egymásra rakott két tésztát háromfelé, és fonjuk be.
Fogjunk egy kenyérsütő formát, kenjük ki jó alaposan a maradék 1/3 vajjal, tegyük bele a kalácsot, és kenjük meg a tetejét a kilencedik tojás kikevert tojássárgájával. De ne dobjuk ki a fehérjéjét sem!
Hagyjuk így egy kicsit állni a tésztát, és ha megszáradt rajta a sárgája, akkor kenjük be a tojás fehérjéjével is.
1 órányi pihenés után melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és tegyük bele a kalácsot sülni.
Újabb 1 óra, és meg is sült a kalács. De hagyni kell neki egy negyedóra pihenőidőt, és csak utána szabad kivenni a kenyérformából, hogy megtartsa a kalácsformáját.