Almás-mákos rétes

Szerintem a rétes = tészta:töltelék 1:100. Ez a biztonságra játszó kereskedelemnek ritkán sikerül, így gyakran sütök a családnak almás-mákos rétest magam.

A(z) almás-mákos rétes elkészítése

Az almapéphez az almákat hámozás után nagylyukún lereszelem, és egy fazékba dobom. A cukor felével cukrozom.

Ekkor jön az egyik citrom, amelynek a héját aprólyukún belereszelem, aztán bögrényi vízzel lucskossá teszem, és elkeverem, tűzre teszem az egyveleget közepes lángon.

Közben egy másik serpenyőbe beleöntöm a mákot és rá a cukor másik felét. Annyira öntöm fel vízzel, hogy jó lucskos legyen, aztán ezt is odateszem a tűzre rotyogni.

Időről-időre megkevergetem, hogy ne süljön az aljára a mák.

Amikor az almának már illata van, akkor jön el a második citrom ideje: a héjának a citromsárgáját vékonyan lehámozom, és apró darabokra vágva (mint a petrezselymet, pont úgy ezt is a vágódeszkán) meghintem vele a már-már kész almástölteléket.

Mire a levét elfővi az alma, addigra a mák is péppé szelidül, és valami mesés illat árad szét a lakásban. Ezt kiélvezve megvárom, amíg az almapép is, a mák töltelék is kicsit kihül.

Ha eljött az idő, összefogok két réteslapot, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem a duplatésztát. Ennyi vastagság mégiscsak kell a rengeteg töltelék köré, hogy egybentartsa... :)

A közepére búzadara-sávot szórok, és erre halmozom az alma felét, aztán rá következő emeletnek a mák felét, majd pedig összefogom a réteslap két szélét, és rúdformára igazgatom vele a belehalmozott duplatölteléket. A lapok szélét összefogva tartva maga alá hajtom a réteslapot, és a két végét is behajtom a tésztának, hogy sütés közben is óvja az almás mákot a kiszáradástól.

A rétesrudat a tepsi szélére tolom, és most a másik két réteslapot terítem le középre, megismétlem az egészet az almával, a mákkal, meg a réteslapok széleivel.

200 fokos sütőbe teszem a tepsit, és úgy 15 percig hagyom bent pirulni a réteseket.

Ha szép egészséges aranybarna a tészta, kiveszem, várok egy kicsit, hogy kifújhassa magát, és ha konyhamelegre hült, ferdén vágva felszeletelem. Gyorsan elfogy. Nagyon gyorsan.