Alma

Az alma a gyümölcsök Jolly Jokere, mert olyan sokféle ételben felhasználható, mint talán egyetlen másik gyümölcs sem.
alma

A(z) alma jellemzése

Minden nap egy alma, az egészség oltalma - tartja a mondás, és nem véletlenül: az alma, akárcsak a citrom és a paradicsom, gazdag C-vitamin forrás, de sok benne az A-vitamin, sőt a B-vitamin is. De ásványi anyagokban is bővelkedik ez a szép kerek gyümölcs: vas, magnézium, nátrium és kálium, kálcium finom forrása is. Lehet piros, sárga, zöld és ezeken belül rengeteg változat, ez is olyan jó benne, hogy sokféle ízű, mindenki megtalálhatja a neki való almát. Legismertebb fajtái az idared, a jonagold, a golden és a starking. Magyarország almanagyhatalom.

A(z) alma felhasználása

Nyersen is jó, saláta alapanyagaként, párolva is, ha kompót a köret, a desszert. A sült alma illata nem csak Amerikában teremt karácsonyi hangulatot, és isteni almaleves készülhet belőle, ha megfőzzük az alma cikkelyeket. Halász Judit is megénekelte az almaszószt, kipréselt leve pedig az egyik legüdítőbb üdítő. Éshát akkor még ott van a gőzölgő almáspite...

A(z) alma eredete

A Paradicsom, mint tudjuk, nem kevésbé ősi helyről származik e csábító gyümölcs. Ennél konkrétabbat ma sem tudunk. Talán Eurázsiából, de már az ókori görögökhöz, rómaiakhoz is eljutott, Nagy Károly Német-római Birodalmában is biztosan ették, ígyhát nem csoda, hogy Magyarországra is korán, de a XVII. századra már írásosan bizonyítottan eljutott.

A(z) alma tárolása

Az almával kevés macera van, ez is nagy erényei közé sorolható. Könnyen is, sokáig is eltartható gyümölcs, hacsak nem sérül meg a héja, mert ott könyörtelenül rothadásnak indul (dehát ez igaz, minden gyümölcstársára is...), máskülönben csak hűvös, száraz helyet igényel akár egy átteleltetéshez is.

A(z) alma érdekességei

Az alma a nemesítők kedvence: csak Közép-Európában közel 2.000 nemesített almafajta van bejegyezve, miközben római írások csupán 29-féle almafát örökítettek meg.