Adventi diós mézeskalács koszorú
A Karácsonyi készülődés minálunk mézeskalács sütéssel kezdődik. Ha nem dísznek, hanem süteménynek sütöm, akkor veszem elő a diós mézeskalács koszorú receptemet.
A(z) adventi diós mézeskalács koszorú elkészítése
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, rámorzsoljuk a vajat, majd pedig hozzászórjuk a darált diót, a kristálycukrot és a 2 tasak mézeskalács fűszerkeveréket, a késhegynyi szódabikarbónát, a csipetnyi sót. Elkeverjük.
A konyhameleg akácmézet és a konyhameleg tejet rácsurgatjuk, és az egészet tiszta kézzel összedolgozzuk.
Elővesszük a kapcsos koszorúformát. Ennyi alapanyag egy 26-28 cm átmérőjű formát tölt meg. A koszorúformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztát a formába igazítjuk, a megtisztított, kettébe tört dióbeleket szépen arányosan felsorakoztatjuk körben a koszorú tetején. A diókat egyesével bekenjük mézzel.
Az így előkészített koszorút a 160 fokosra előmelegített sütőbe toljuk. Ott bő fél óra alatt aranybarnára sül.
Ha kihült, meleg kakaóval, tejeskávéval, megvajazva, megmézezve jóízűen fogyasztjuk.