Mazsola

Mazsola és Tádé kettőséből előbbi egy malacka, de a mazsola vega dolog: összetöpörödött, szárított szőlőszem.

A(z) mazsola jellemzése

A mazsola nem más, mint aszalt szőlő. A későn szüretelt, töpörödött, magtalan vagy egymagvú szőlőszem a legalkalmasabb mazsolának. A szőlőszemet kocsányától elválasztják, mossák, szárítják, méret és minőség szerint szelektálják, és végül megaszalják, nedvességtartalmát - mely az eredeti szőlőszem negyede lesz - gőzöléssel szabályozzák. Így készül az ipari mazsola. Mert persze spontán is megtörténik az átalakulás, csakhát kinek van azt manapság ideje kivárni?! Márpedig a népszerű csemegéből sok kell, mert nem csak alap süteményrecept hozzávaló, hanem magas antioxidáns tartalma miatt, rendkívül egészséges is.

A(z) mazsola felhasználása

Ha mákos, ha diós, nem is beigli a beigli mazsola nélkül! (Igaz, annak, aki a mazsola szemeket következetesen minden ételből kipiszkálja, erről lehet más a véleménye...) De a puncsfagyi is ízesebb, ha mazsolás. Mézzel édesített túrókrémmel tölteni a palacsintát biztos siker, de még biztosabb, ha mazsolás is az a túró. A reggeli zabkása elmaradhatatlan alkotóeleme a mazsola. Csipsz helyett is érdemesebb mazsolával vegyített mogyorót ropogtatnunk - jól tudják ezt a vén diákok is, ezért is nevezik diákcsemegének a mixet. Aki bátran játszik ízekkel, az süssön szárnyast mézes-mazsolás pácban. De a mazsola magában is ízletes csemege.

A(z) mazsola eredete

Magyar írásos emlék a XVI. században keletkezett először a mazsoláról, de bizonyosan régóta fogyasztjuk. Legjelentősebb termelői a Közel-Keleten vannak, és az időjárás okán ma már Ausztráliában és Kaliforniában is.

A(z) mazsola tárolása

Bezacskózva vásárolva sokáig eláll a spájzban, ha kimérve vesszük, legyen rá gondunk, hogy zárt dobozban tároljuk. Ha mazsolánk mégis olyan hosszan várakozott a spájzban, hogy beleszáradt, dobjuk egy pohár vízbe, vagy még jobb, ha konyakba, rumba, s megszívja magát, finom lesz megint.

A(z) mazsola érdekességei

Egyetemi kutatások szerint a mazsola több, mint finom: rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően védelmet nyújt több öregkori megbetegedéssel szemben is.