Adventi diós-narancsos muffin

Az adventi diós-narancsos muffin tésztáját diólikőrbe áztatott dió gazdagítja és a narancs teszi teljessé a karácsonyi élményt.

A(z) adventi diós-narancsos muffin elkészítése

Na ez a férjem másik nagy libringje, mert ebbe is alkohol kell. Csak épp nem szilvapálinka, hanem diólikőr, merthogy a muffin tésztáját ebben az esetben dió gazdagítja. A gyümölcs pedig, ami kiegészíti, az a narancs. Ettől a párostól aztán igazi adventi, karácsonyi hangulatba hoz ez az édesség. Az alkohol ennél a mufinnál is arra kell, hogy pikáns aromát adjon az egésznek, ezért a diólikőrbe beáztatjuk a dióbelet, amit előtte négybeválasztottunk, és a gereszdjeit félbetörtük. Amíg jól magába szívja a dió a diólikőr aromáját, addig elkészítjük a muffin tésztáját. A lisztet és a sütőport egy tálba öntjük, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, az őrölt szegfüszeget, ha szeretjük, akkor a csipetnyi szegfűborsot, illetve a gyömbérport, aztán belereszeljük egy citrom héját. A fahéjtól a citromig terjedő részt megoldhatjuk egyszerűbben is: a mézeskalács fűszerkeverék segtségével lényegében ugyanilyen fűszerezést kapunk. Eddigre eleget ázott a diónk, szűrőkanállal emeljük át a likőrből a tálba. Az italt rábízhatjuk a körülöttünk sündőrgő férfiemberre is, de magunk is melegedhetünk tőle, elvégre a likőr nőies ital... A sütőt is melegítsük fel, méghozzá 200 fokosra, hogy már melegen várja a tésztánkat. Verjük fel a tojásokat, aztán öntsük bele a tejet és a mézet. Fogjunk egy apró reszelőt, és reszeljük bele a lébe a lehetőleg bio narancs héját, aztán vágjuk félbe a gyümölcsöt, és a kifacsart levét, vigyázva, hogy se mag, se gyümölcsrost ne kerüljön bele, csurgassuk bele nedves alkotóelemeket tartalmazó a tálba. Ha elkevertük, öntsük át a száraz keverékbe, és dolgozzuk össze. A muffinformába tegyünk papírkosárkákat, vagy azok híján vajazzuk és lisztezzük ki, és adagoljuk bele a sűrű tésztamasszát. 25 perc alatt meg is sül és addigra már karácsonyi illat lengi be a konyhát, ezért sütöm ezt a diós-narncsos muffint is leginkább Advent idején.