Tejszínes egzotikus gyümölcsleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal
A tejszínes egzotikus gyümölcsleves alapja kókuszolajon dinsztelt ananász és mangó. A korona pedig kókuszreszelék és mandulaforgács... ;)
A(z) tejszínes egzotikus gyümölcsleves kókuszreszelékkel elkészítése
A mangót hámozom, magját kivéve kockázom, az ananászbefőtt levét leszűröm. Egy-egy tucatnyi kockát mindkét gyümölcsből félreteszek.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az ananász- és mangókockákat a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az gyümölcskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az egzotikusszószom. Éshát az illata...
Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 5 dl cukormentes ananászlevet (kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az egzotikus-szószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes egzotikusszínű levest kapjak.
Végül beleszórom a félretett ananász és mangókockákat a levesbe, és örülök.
Tálaláskor a tejszínes egzotikus gyümölcsleves tetejét meghintem kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.