Mangó

A MANGO arca volt már Claudia Schiffer is. Nem csoda: a mangófa maga is káprázatosan magas, karcsú, a mangó pedig a napfényesen gondtalan trópusok íze.
mangó

A(z) mangó jellemzése

Az örökzöld mangófa fényes, bronszínű levelei közt érleli gyümölcseit. De nem adja könnyen a mannát, ágai végén érleli pirosban, sárgában, zöldben játszó óriástojásait, akár 30-40 méter magasan, igaz, a mangóültetvényeken csak fele ekkorára engedik nőni a fákat. Lombkoronája pedig a 10méteres magasságot is eléri. A mangógyümölcs csonthéjas, sárga, zamatos gyümölcshúsa túlméretes, kemény, lapos magot ölel. A mangó rostgazdag és vitamingazdag, A, B, C és E is van benne. Erősíti az immunrendszert, jót tesz a szívnek, az emésztőrendszernek, vízhajtó, méregtelenítő és gyulladáscsillapító. A kozmetikaipar is felfedezte magának, bőrápoló hatása miatt.

A(z) mangó felhasználása

Hámozással kezdjünk, mert a héja ehetetlen, és kemény magját is távolítsuk el. A gyümölcshús zöldségként is fogyasztható, ha megpároljuk, hús mellé remek köret. De nyersen is kitűnő trópusi íz, egy gyümölcssalátának megadja az alaphangot. Kompótnak, fagylaltnak, jégkásának is alkalmas. Sütemény is süthető, limonádé is keverhető belőle. Lekvárnak, aszalt gyümölcsnek is finom.

A(z) mangó eredete

A mangó India gyümölcse, ott már 4 évezrede termesztik. Kr. e. 400 körül átlépte az országhatárt, és egész Ázsia rákapott, Malajziától Dél-Kínáig. A X. században arabok vagy perzsák vitték Kelet-Afrikába, a XVI. században portugálok hozták Európába, és vitték Dél-Amerikába. Indiában ma is fontos és kultikus gyümölcs a mangó: szerelemszimbólum és szent növény.

A(z) mangó tárolása

Hasonlóan a szintén trópusi citrusfélékhez, a mangó is utóérő. Keményen, éretlenül szüretelik, szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik. Ha eltolnánk ezt az időt, tegyük hűtőbe a piacról frissen beszerzett, még éretlen mangót.

A(z) mangó érdekességei

A mangótermesztőknek a gyümölcs szüretelése okozza a legnagyobb gondot, valóságos cirkuszi mutatvány megszerezni a mangót az óriásira nőtt mangófák ágainak végéről. Ezért mára sikerült a tizedére zsugorítani az eredeti méretet, és egyes ültetvényeken 3-4 méteressé nemesített mangófákról mehet a szüret.