Gyors francia citromtorta

Gyorsan elkészül, mert mirelit linzertészta az alapja, de a krémes citromtöltelék likőrben pácolt citromkarikákkal, na, az már igazi művészet.

A(z) gyors francia citromtorta elkészítése

Egy tortaformát kivajazok, kilisztezek, és a mirelit linzertésztával kibélelem. Ettől olyan gyors ez a torta, hogy kész tésztával készül.

A tésztára érdemes rátenni egy másik, kisebb tortaformát, és bele vizet, hogy lenyomja, különben az alja fölpúposodik sütés közben, hiszen nincs rajta töltelék, ami nem engedné, az majd később kerül rá. A tésztát 15 percig sütöm 170 fokon.

Közben megmosom a négy citromot, a héjukat egy nagy tálba reszelem, aztán kettőt meghámozok, felkarikázok, és a karikákat egy pohárnyi citromlikőrbe áztatom. A likört előtte 5 dkg cukorral édesítem, hogy a citromszeletek már édesen kerülhessenek a tortára.

A tálba, amelyikbe a citromhéjat reszeltem, beleütöm a tojások sárgáit, belszórom a maradék (20 dkg) cukrot, a csipetnyi sót, beleöntöm a tejszínt, a keményítőt, és mindezt jól összedolgozom. Ha már sima a krém, belefacsarom a maradék két citrom levét.

A citromkrémet gőz felett, folyamatos kevergetés mellett összefőzöm, amíg jó sűrű nem lesz.

A linzertésztát, amely azóta kikerült a sütőből, és egy kicsit már ki is hült, megtöltöm a citromkrémmmel. Aztán kihalászom a citromkarikákat a likőrös-cukros léből, és szépen körberakom velük a torta tetejét. Végül a tortát meglocsolom a likőr-páccal, és a tortát a hűtőbe teszem, hogy pár óra alatt ideális állagúra dermedjen.