Duplacitromos almás pite

Az alma és citrom e mesés elegye olyan friss és ízletes süteményt eredményez, ami a jó borok élvezetéhez hasonlatos, dupla élményhez juttatja a kóstolót.

A(z) duplacitromos almás pite elkészítése

Anyukám specialitása volt nálunk az almás pite, ezért jó sokára fogtam neki, amikor már nem voltam kezdő a sütés-főzésben. Pedig a szeretettel készített almás pite könnyen sikerélményt hoz

A tésztával kezdem, mert miután összegyúrtam, és pihentetem kicsit a hűtőben, azalatt elkészül az almás töltelék is. Nagy tálba lisztet öntök, beledarbolom a vajat, és jól összedolgozom.

Ha már egyben vannak, jön a cukor, a vaníliás cukor, a sütőpor és egy csipetnyi , mert hiába édesség készül, az ízek kiemeléshez csak kell az a kevés só. Ezt is összegyúrom, aztán jön bele két egész tojás, meg három másiknak csak a sárgája, legvégül pedig a tej.

Nem gyúrom hosszasan, gyorsan összeáll. Ha túl ragacsosra sikeredett az egyveleg, egy kicsit meglisztezem még, ha pedig túl keméynnek érzem, tejet öntök még hozzá. Aztán lefedem a tálat, és be a hűtőbe a tésztát.

Jöhet az almapép készítés, ez a sütemény lelke, és ha csak ez kész még, akkor is csodás hangulatot varázsol a lakásba az illatával. Az almákat hámozás után nagylyukún lereszelem, és egy fazékba dobom. Cukrozom, fahéjazom.

Ekkor jön a citrom, ami e duplacitromos almés pite változatban az alma mellett a másik főszereplő. Az egyik citrom héját aprólyukún belereszelem, aztán bögrényi vízzel lucskossá teszem, és elkeverem, tűzre teszem aze gyveleget közepes lángon.

Amikor már illata van, akkor jön a citrom második nagy antréja. E második citromnak a héját már lehámozom, és apró darabokra vágva (mint a petrezselymet, pont úgy ezt is a vágódeszkán) meghintem vele a már-már kész almástölteléket. Mire a levét elfővi, a citromdarabkák is megpuhulnak, és valami mesés illat árad szét a lakásban.

A tésztának úgy 90 perc pihenőt szoktam adni, mert addigra az almám is kihül. Akkor kiveszem a hűtőből, leválasztom a felét, és gyúródeszkán tepsiformájúra nyújtom. Miután megágyaztam vele a sütőpapírral bélelet tepsiben, meghintem a tetejét búzadarával, hogy az alma ne áztathassa át a tésztát, legyen talpa a süteményemnek, ha megsült.

Az almás tölteléket rámerem, elegyengetem. A tészta másik, tepsiformájúra nyújtott adagját a sodródeszkára tekerem, úgy hengerítem rá az alma tetejére.

Ekkor bekapcsolom a sütőt 180 fokra, nem többre, mert túlsülhet a pite alja, és egy tojássárgáját ecsettel a tészta tetejére kenek.

Villával megszúrkálom a sütemény tetejét, jó sűrűn, hogy a felforrósodó almából feltörő gőz távozni tudjon, ne repesszen tésztát.

Egy óra múlva összetéveszthetelen illat árad a sütőből, akkor lekapcsolom, és megpróbálom elterelni a családom, és a magam figyelmét még vagy két órán át, hogy legyen ideje kihülni, összeérni az almás pitémnek.

Aztán nagykockákra vágom, és meleg kakaóval tálalom. Akkor sikerült jól, ha beleharapva előbb az alma ízt érzi a kostoló, rágás közben pedig fellelkesülve érzi meg benne a citromot is.