Amerikai krémes

A bécsi krémes natúr, a francia krémes karamellás, az amerikai krémes pedig milyen más lenne, hiszen az amerikaiak csokimániásak, igen, csokoládés!

A(z) amerikai krémes elkészítése

Ehhez a recepthez összesen 8 tojás kell, nem kétszer nyolc, hiszen a tésztához csak a sárgája, a habhoz pedig csak a fehérje kerül felhasználásra.

Egy nagy tálba ütöm a tojássárgájákat (a leválasztott fehérjét egy másik tálba gyűjtöm), majd hozzáadom a 20 dkg cukrot és úgy fél liter vizet és az egészet jó habosra keverem.

A sütőt 190 fokosra kapcsolom, és vajjal, liszttel kikenem a tepsit.

Másik tálat veszek elő, abban összekeverem a lisztet a kakaóporral (fontos, hogy ne cukrozott legyen!) és a sütőporral, aztán az egészet tojásra öntöm, és azzal is összedolgozom.

Tepsibe öntöm a tésztát, és 190 fokon 20 percig sütöm.

Közben odateszek egy serpenyőnyi vizet forrni, és a tojásfehérjés tálat rátéve a gőz fölött habnak verem föl a tojásokat.

Ha keményedni kedz a hab, kanalanként hozzáadagolom a 10 dkg porcukrot, óvatosan beledolgozom, és tovább verem a habot, amíg megfelelő állagú nem lesz, azaz amíg a fejjel lefelé fordított tálban benne nem marad a hab.

Egy másik gázrózsán eközben odateszem főni a pudingot. Azért fontos, hogy párhuzamosan, mert a kész pudingba keverem majd bele a habot, amely nem eshet össze mialőtt a puding felforrna. Tehát a 4 dl tejbe beleszórom a vaníliapudingport, hozzáadok még 5 dkg krisztálycukrot, és folyamatos keverés mellett megfőzöm.

Óvatosan rálapátolom a habot, és vigyázva, hogy a hab ne törjön, egybeforgatom a forró pudinggal.

A megsült tésztát kiveszem a sütőből, és ráhalmozom a tetejére a vaníliás habot.

A sütő hőfokán nem változtatok, úgy teszem vissza sülni még 20 percre a süteményt.

Közben a 4 dl tejszínből habot verek, és a sütőből kivett, kihülni hagyott krémes tetejére kenem, végül csokireszelékkel megszórom.