Adventi muffin aszalt szilvával
Az adventi muffin a férjem nagy kedvence, mert a szilvapálinka adja a semmihez nem hasonlítható bukéját. Meg az aszalt szilva persze.
A(z) adventi muffin aszalt szilvával elkészítése
Ezt az édességet a férjem is nagyon szereti: véleménye szerint amiben alkohol van, az csak finom étel lehet. Márpedig ennek a muffinnak a szilvapálinka adja a semmihez nem hasonlítható bukéját. Meg az aszalt szilva persze, ez a kettő együtt csodákra képes az ember szájában. Ezért is fontos, hogy csak minőségi pálinkával dolgozzunk, máskülönben hiába sürgölődünk a konyhában... A jó pálinkába beáztatjuk a körömnyi darabokra felszelt aszalt gyümölcsöket, és amíg jól magába szívja a szilva a szilvapálinkát, addig elkészítjük a muffin tésztáját. A lisztet és a sütőport egy tálba öntjük, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, az őrölt szegfüszeget, ha szeretjük, akkor a csipetnyi szegfűborsot, illetve a gyömbérport, aztán belereszeljük egy citrom héját. A fahéjtól a citromig terjedő részt megoldhatjuk egyszerűbben is: a mézeskalács fűszerkeverék segtségével lényegében ugyanilyen fűszerezést kapunk. Eddigre eleget ázott a szilvánk, szűrőkanállal emeljük át a pálinkából a tálba. Az itallal tegyünk belátásunk szerint, én a férjemre szoktam bízni, ő mindig megoldja... A sütőt kapcsoljuk 200 fokosra, hogy melegen várja a tésztánkat. Verjük fel a tojásokat, aztán öntsük bele a tejet és a mézet. Ha elkevertük, öntsük át a száraz keverékbe, és dolgozzuk össze. A muffinformába tegyünk papírkosárkákat, vagy azok híján vajazzuk és lisztezzük ki, és adagoljuk bele a sűrű tésztamasszát. 25 perc alatt meg is sül és addigra már karácsonyi illat lengi be a konyhát, ezért is sütöm ezt gyakran Advent idején.