Tonhalas pizza fekete olívabogyóval

Pizzát egyszerűbb rendelni, mint sütni. Ez tény. De a saját pizza sütése élmény. Ez itt egy mediterrán pizza sok tonhallal és még több isteni fekete olívával.

A(z) tonhalas pizza fekete olívabogyóval elkészítése

Huh, a pizzát egyszerűbb rendelni, mint megsütni. Ez tény. Ha jófej a futárfiú, az külön élmény. De a saját pizza sütése is az. Ezért időről-időre belefogok....

A tésztával kezdem, mert azt 1 órán át kelni kell hagynom. Szóval veszek egy olyan nagy tálat, amekkorában kényelmesen összekeverhetem majd a tészta hozzávalót. Beleöntöm a tejet, és elmorzsolok benne egy fél kocka élesztőt. Aztán bele a lapos kanál cukor, egy marék a lisztből, és megvárom, amíg felhabosodik a keverék.

Jöhet a többi liszt, az olaj, lehetőleg olíva, a is, összekeverem, és aztán elkezdem kézmeleg vízzel felönteni addig, amíg olyan jó beletúrni a tésztába. Se nem túl fogós, se nem túl híg. Dagasztom, amíg bírom, hát nem órákig, csak amíg el nem unom, mondjuk 10 perc, aztán 1 órára elrakom a pihenőbe, gondosan letakargatva, hogy meg ne hüljön és szép legyen az álma neki, legyen kedve jól fölkelni. Vagyis megkelni.

A feltéthez felkarikázom a fekete olívabogyókat (magozottat veszek, akkor nekem már nem kell magozni) és a paradicsomot, konzervet, befőttet nyitok.

Ha megkelt a tésztám, gyúródeszkára teszem, és kinyújtom úgy, hogy szép korong alakú legyen, akkora, amekkora a pizzasütő tepsim (úgy 40 cm átmérőjű körlap). Kivajazom a tepsit, beleegyengetem a tésztát, és 200 fokra be a sütőbe. 5 percre csak, nem kell neki több, de annyi kell, különben nem lesz tartása a pizzakorongomnak, nem lehet majd kézből enni a szeleteket.

Előszőr alaposan megkenem paradicsomszósszal a pizza felületét, aztán ráhalmozom a halhúst, megszórom olívabogyóval és kapribogyóval, végül ráterítem a paradicsomkarikákat. A feltétes pizza vissza a sütőbe, megint 200 fokra, de most legalább kétszer 20 percre. Azért kétszer, mert sülés közben félidőnél meg szoktam nézni, mi az ábra, és attól függően kap még 10 vagy 15 percet, hogy menyire pirult meg a teteje, mennyire aranybarna már a széle. Ritka, hogy a második félidő is 20 perces lesz, általában hamarabb kész, dehát függ attól, hogy mennyire lett vastag a tészta végül, ezért esetleges.

Ha késznek nyilvánítom, megvárom, míg picit kihül, utána szántom fel pizzaszeletelővel, mert sütés után túl puha még a tészta, és szakad, pár perc után viszont úgy tudom felvágni, hogy senki sem mondaná meg, nem a pizzafutár hozta.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Tonhalas pizza fekete olívabogyóval hozzávalók

A pizzatésztához:

 • 50 dkg liszt
 • fél kocka élesztő
 • 5 evőkanál olívaolaj
 • 1 evőkanál cukor
 • fél bögre tej
 • kevés vaj

A feltéthez:

 • 2 konzerv natúr olajos tonhal konzerv
 • 1,5 dl-es üvegnyi nagyszemű fekete olívabogyó
 • 1 dl-es üvegnyi kapribogyó
 • 1 db paradicsom
 • 1 doboz paradicsomszósz

recept.hu közösség