Tejszínes citrusleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal
A tejszínes citrusleves alapja kókuszolajon dinsztelt narancs, mandarin, citrom. Kell ennél jobb alapozás? ;) A koronája pedig kókuszreszelék és mandulaforgács.
A(z) tejszínes citrusleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal elkészítése
A narancsokat, citromokat hosszában negyedelem, a mandarinokat meghámozom, áttetsző hártyáikból kibontom a citrusgerezdeket, melyeket felezek. A narancs- és a mandarinkockákból félreteszek egy-egy tucatot.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az citruskockákat a cukorra - kivéve azokat a narancs- és mandarindarabokat, melyeket tálaláskor dobok majd a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az citruskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az citrusszószom. Éshát az illata...
Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes narancslevet és 2 rész cukormentes citromlevet (mindkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az citrusszószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes citrusszínű levest kapjak.
Végül beleszórom a félretett citruskockákat a levesbe, és örülök.
Tálaláskor a tejszínes citrusleves tetejét meghintem kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.