Tejszínes citrusleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal

A tejszínes citrusleves alapja kókuszolajon dinsztelt narancs, mandarin, citrom. Kell ennél jobb alapozás? ;) A koronája pedig kókuszreszelék és mandulaforgács.

A(z) tejszínes citrusleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal elkészítése

A narancsokat, citromokat hosszában negyedelem, a mandarinokat meghámozom, áttetsző hártyáikból kibontom a citrusgerezdeket, melyeket felezek. A narancs- és a mandarinkockákból félreteszek egy-egy tucatot.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az citruskockákat a cukorra - kivéve azokat a narancs- és mandarindarabokat, melyeket tálaláskor dobok majd a levesbe -, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az citruskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az citrusszószom. Éshát az illata...

Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes narancslevet és 2 rész cukormentes citromlevet (mindkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom az citrusszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes citrusszínű levest kapjak.

Végül beleszórom a félretett citruskockákat a levesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes citrusleves tetejét meghintem kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Tejszínes citrusleves kókuszreszelékkel és mandulaforgáccsal hozzávalók

  • 30 dkg narancs
  • 30 dkg mandarin
  • 30 dkg citrom
  • 3 dkg kandírozott narancskocka
  • 3 dkg kandírozott mandarinkocka
  • 3 dkg kandírozott citromkocka
  • 10 dkg nyírfacukor, azaz xilit (vagy kristálycukor)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (vagy más néven kókuszzsír)
  • 3 dl cukormentes narancslé
  • 2 dl cukormentes citromlé
  • 5 dl tejszín
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 evőkanál mandulaforgács

recept.hu közösség