Mazsolás császármorzsa
A mazsolás császármorzsa liszt nélküli édesség, és sokféle öntettel variálható, ezért szeretem. Általában mind jót nosztalgiázunk, ha ezt sütöm.
A(z) mazsolás császármorzsa elkészítése
A mazsolát érdemes beáztatni, hogy puhább legyen majd a császármorzsában, ezért én ezzel is kezdem.
Lábasban tejbekeverek 10 dkg kristálycukrot, 2 tasak vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Miközben folyamatosan keverem, hogy ne csomósodjon, hozzáadom a búzadarát is, és közben az egészet alacsony lángon összefőzöm addig, amíg sűrű masszát nem kapok.
Akkor leveszem a tűzről a lábast, és hagyom hülni a grízt. Ezalatt a tojások sárgáit egy külön tálban felverem, a fehérjét pedig a maradék 5 dkg kristálycukorral szintén külön tálban kemény habbá verem.
Ha kihült a gríz, a sárgáját is, a fehérjét is beleforgatom.
Az eddig ázó mazsolát leszűröm, és azt is belekeverem a masszába.
A vajjal kivajazom a tepist, amiben a császármorzsa sülni fog, a sütőt 210 fokosra kapcsolom, és amíg melegszik, belemerem a grízt a tepsibe.
Negyedóra múlva a császármorzsa készre sül. Ekkor lapos fakanállal összetöröm, hogy meglegyen a morzsaforma, és kész is, lehet tálalni. Mindenféle lekvárral, de mézzel is finom.