Mákos beigli mazsolásan

A beigli a Karácsony és a Hústvét slágere, de nálunk annyira népszerű, hogy a két ünnep közt is sütök. Ez itt a legnépszerűbb, a mákos-mazsolás receptje.

A(z) mákos beigli mazsolásan elkészítése

Egy nagy fémtálba öntöm a lisztet, és belemorzsolom a hűtőből kivett vajat.

Hozzáöntöm a cukrot és az élesztőt, amit előzőleg kevés tejben feloldottam egy bögrében. Elkeverem.

Most felütök 4 tojást, a sárgáikat különválasztva, és csak azokat hozzáadom a tésztához. Picit meg is sózom.

Az egészet alaposan, de gyorsan összegyúrom.

A tésztát kétmaroknyi cipókat formázok, tálcára teszem, és folpakkal letakarom őket, úgy teszem a hűtőbe pihenni.

Amíg a tészta megkel, megfőzöm a máktölteléket.

A mákot egy nagy lábasba szórom, hozzáöntöm a tejet, és elkeverem. Jöhet bele a nyírfacukor, a mazsola is. Az egészet forrásig hevítem, folyamatos kevergetés mellett.

A mézet, és a citrusok reszelt héját akkor keverem bele, ha már kicsit kihült a máktöltelék.

Most előveszem a hűtőből a cipókat, és négyzetalakúra gyúrom őket.

A négyzeteket egyenletesen és jó vastagon megkenem mákkal, mert a beigli akkor jó, ha ugyanolyan vastag a tekeredő tészta, mint a tekeredő töltelék. (Sőt, szerintem, lehet a töltelék kicsit túlzásba is víve... ;))

Aztán a megkent tésztanégyzeteket jó szorosan feltekerem, a végeket becsípkedem, hogy ne száradjon ki, ne folyjon ki ott a töltelék, és a rudakat sütőpaprral bélelet sűtőlapra helyezem. Helyezem, mert óvatosan, ne repedjen.

2 tojásból kenegetőt keverek ki, és ecsettel szépen megkenem a beiglirudakat, aztán villával diagonálban megszúrkálom a tetejüket, hogy ott távozhasson a sütés közben keletkező gőz, ne pedig saját utakon, repedéseken keresztül.

A sütőbe 180 fokra teszem be a sütőlapot, és addig sütöm, amíg aranyszínűre nem pirul.

Ha kihült, ujjnyi vastagságú szeletekre felkarikázom, körbefektetem egy nagy tálon, és hetekig azt esszük. Mert a beigli igen hálás, tartós sütemény.