Gesztenyetortám
Ugyan sok összetevőből áll a gesztenyetortám, de nagyon finom és kiadós ünnepi sütemény az eredménye, ezért megéri a fáradtságot.
A(z) gesztenyetortám elkészítése
A 7 egész tojáshoz adjuk a 8 evőkanál kristálycukrot, az 1 csomag vaníliás cukrot és az 1 evőkanál vizet. Mindezt elektromos habverővel teljes fokozaton addig verjük, amíg a tészta buborékos nem lesz.
Ezután kivajazuk és kilisztezünk egy közepes tepsit és előmelegítjuk a sütőt 180 fokosra.
A tojásos masszához adjuk a 8 kanál lisztet és a sütőport lassanként adagolva és állandóan kevergetve (ezt már csak fakanállal). Amikor a tésztánk sima állagú (ez csak néhány másodperc), akkor beletöltjük az előkészített tepsibe és betesszük a sütőbe 20-25 perce. (Fogpiszkálóval tehetünk közben sütéspróbát, ha beleszúrunk a tésztába, és kihúzva száraz marad a fogpiszkáló, akkor megsült a tészta.) Amíg sül, előkészítünk egy tiszta konyharuhát, erre borítjuk majd ki a már megsült tésztát és ugyanennek a segítségével fordítjuk majd át egy tálcára.
Ezután elkészítjük a gesztenyekrémet. A 2 csomag gesztenyemasszát kikavarjuk a tejszínnel, a kakaóporral és a rummal. Ha túl kemény, akkor tehetünk bele még tejszínt és tovább kavarjuk. Az a lényeg, hogy jól kenhető legyen. Ha a piskótánk már eléggé meghűlt, egyenletesen elterítjük rajta a gesztenyekrémet.
Ha ezzel is megvagyunk készíthetjük a sárga krémet. A vaníliás pudingport csomómentesen elkeverjük 0,5 l tejjel, és krémet főzünk belőle. Hagyjuk hűlni. Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a 25 dkg margarint, a porcukrot, 1 vaníliás cukrot, a 4 tojás sárgáját, a vanília aromát, és elektromos habverővel jó alaposan kikeverjük. Nagyon finom, lágy vaníliakrémet kapunk. Ezt a gesztenyekrém tetejére kenjük egyenletesen.
Ezután a 4 tojás fehérjét a 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és a fél citrom reszelt héjával gőz fölött nagyon keményre verjük. Akkor jó, ha felfordítjuk a tálat és a hab nem esik ki! :) Ezt a tojáshabot is egyenletesen rákenjük a sütinkre, végül pedig étcsokoládét reszelünk rá.
Fogyasztásig hideg helyen tároljuk. Nagyon finom és kiadós ünnepi sütemény. Jó étvágyat! :)