Gesztenyetortám

Ugyan sok összetevőből áll a gesztenyetortám, de nagyon finom és kiadós ünnepi sütemény az eredménye, ezért megéri a fáradtságot.
gesztenyetortám

A(z) gesztenyetortám elkészítése

A 7 egész tojáshoz adjuk a 8 evőkanál kristálycukrot, az 1 csomag vaníliás cukrot és az 1 evőkanál vizet. Mindezt elektromos habverővel teljes fokozaton addig verjük, amíg a tészta buborékos nem lesz.

Ezután kivajazuk és kilisztezünk egy közepes tepsit és előmelegítjuk a sütőt 180 fokosra.

A tojásos masszához adjuk a 8 kanál lisztet és a sütőport lassanként adagolva és állandóan kevergetve (ezt már csak fakanállal). Amikor a tésztánk sima állagú (ez csak néhány másodperc), akkor beletöltjük az előkészített tepsibe és betesszük a sütőbe 20-25 perce. (Fogpiszkálóval tehetünk közben sütéspróbát, ha beleszúrunk a tésztába, és kihúzva száraz marad a fogpiszkáló, akkor megsült a tészta.) Amíg sül, előkészítünk egy tiszta konyharuhát, erre borítjuk majd ki a már megsült tésztát és ugyanennek a segítségével fordítjuk majd át egy tálcára.

Ezután elkészítjük a gesztenyekrémet. A 2 csomag gesztenyemasszát kikavarjuk a tejszínnel, a kakaóporral és a rummal. Ha túl kemény, akkor tehetünk bele még tejszínt és tovább kavarjuk. Az a lényeg, hogy jól kenhető legyen. Ha a piskótánk már eléggé meghűlt, egyenletesen elterítjük rajta a gesztenyekrémet.

Ha ezzel is megvagyunk készíthetjük a sárga krémet. A vaníliás pudingport csomómentesen elkeverjük 0,5 l tejjel, és krémet főzünk belőle. Hagyjuk hűlni. Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a 25 dkg margarint, a porcukrot, 1 vaníliás cukrot, a 4 tojás sárgáját, a vanília aromát, és elektromos habverővel jó alaposan kikeverjük. Nagyon finom, lágy vaníliakrémet kapunk. Ezt a gesztenyekrém tetejére kenjük egyenletesen.

Ezután a 4 tojás fehérjét a 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és a fél citrom reszelt héjával gőz fölött nagyon keményre verjük. Akkor jó, ha felfordítjuk a tálat és a hab nem esik ki! :) Ezt a tojáshabot is egyenletesen rákenjük a sütinkre, végül pedig étcsokoládét reszelünk rá.

Fogyasztásig hideg helyen tároljuk. Nagyon finom és kiadós ünnepi sütemény. Jó étvágyat! :)

Recept Menü

Recept Kategóriák

Gesztenyetortám hozzávalók

A piskótához:

  • 7 egész tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 2 csomag gesztenyemassza
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 db rum aroma vagy két teáskanál rum

A sárga krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 db vanília aroma
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 liter tej

A fehér habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

recept.hu közösség