Bögrés török rizspuding
A bögrés török rizspuding nem más, mint sült rizspuding, amit persze előtte azért meg kell főzni. Az eredmény egy karamelizált felszínű, de belül lágy finomság.
A(z) bögrés török rizspuding elkészítése
A 2 bögre rizst megfőzöm enyhén sós vízben, ahogy rendesen.
Ekkor hozzáadok 7 bögre tejet, az 1 bögre tejszínt és az 1 bögre kristálycukrot. Összeforralom.
A nyolcadik bögre tejben elkeverem a búzadarát és apránként hozzáöntöm a felforrt tejberizshez, folyamatos kevergetés mellett.
A hőfokot alacsonyra veszem, és a vaníliarudakat felvágva kikaparom a belsejüket egy kés fokával, és belekeverem a még mindig fővő tejberiszbe. Picit meg is sózom, hogy jól kijöjjön az édes íz.
10 perc múlva leveszem a tűzről, és alufóliatálkákba (vagy lehet más tűzálló edényekbe is) porciózom, ebből lesz egy-egy adag, ha megsül.
Merthogy ezeket a porciókat egyeseével megporcukrozom, egy-egy kanállal szórva a tetejére, hogy majd szépen megkaramelizálódjon a sütőben, és beteszem 180 fokra, amíg meg nem barnul foltokban a teteje. Az egésznek nem kell barnának lennie, az úgy nem finom! :)