Vodka

Az oroszok vizecskéjét mi, magyarok is szívesen isszuk, de nem vízként azért, legfeljebb felesként vagy koktélban. Általában gabona, burgonya az alapja.

A(z) vodka jellemzése

Bár vodka nem csak orosz van ma már, a vizecske mégis az oroszok nemzeti itala. Meg a lengyeleké. Eredete bizonytalan, csak e két földrajzi pont biztos. Évszázadok óta készítik és isszák, de nem csak ők, szláv rokonaik is. Általában burgonyából erjesztik, de jó vodka-alapanyag bármilyen gabona, sőt, még a szőlő is, a cukorrépa is. A növény keményítőtartalmát kinyerik, aztán cukorrá alakítják, azt erjesztik. A megerjedt cefrét lepárolják, és mert végül kétszer is finomítják, a vodka tiszta, áttetsző, színtelen szesz lesz. Amit aztán a lengyelek gyümölccsel ízesítenek, mert ez a heppjük.

A(z) vodka felhasználása

Ha nem étvágygerjesztő röviditalként, akkor koktél formájában kerül az ebédlőasztalra. Például a White Russian nevű koktél alapja is ez. Ott kávélikőr és tejszín társaságában öleli körül a kávészemeket, de készülhet belőle sós kevert ital is, mint mondjuk a Bloody Mary, paradicsomlé, Worchester szósz és , bors, citrom összeeresztésével. Sütni, főzni nem szoktunk vele.

A(z) vodka eredete

A vodka a rideg orosz valóságot volt hivatott felmelegíteni, vagyis a benne élők didergő lelkét. Ők valóban vízként állnak hozzá, fiatal orosz lányok is - nevéhez méltón - vizespohárból nyakalják, de orosz-rokon ukrán szomszédaink is nagyban mérik bárjaikban. És ugyanezért találhatták ki szláv rokonaik, a lengyelek is, bár szerintük az élet nem olyan kemény, ezért a lengyel vodka édes gyümölcs ízű, szemben az orosz vodka nyers ízetlenségével. De akárhogy is, a vodka bejött a világnak, ezért ma már világszerte készítik. Népszerű a svéd ABSOLUT és a finn Finlandia, ahogy a franciák Smirnoffja, az olaszok Keglevich-e is. Az amerikaiak Eristoff-fal, az angolok a Three Olives vodkával, az írek Boru vodkával nyomulnak. A holland VOX is sikeres. De az autentikusak mégis a lengyel vodkák, mint a Belvedere, a Hunter, a Jarzebiak, a Krakus, a Lususowa, a Sobieski, a Soplica vagy a Vodka Wyborowa. A legvodkább vodkák pedig az oroszok: a Krepskaja, a Kubanskaja, a Moskovskaja, a Russkaja vagy a Stolichnaja. Magyarország is gyárt vodkát. A Zwack a Kalinkát és a ZWODKA-t, az Eurodrinks a Bristolt és a Golden Crownt, a Várda Drink Spasskaya és a Suvorov márkanéven futókat, a Győri likőrgyár az Alaszka Vodkát, a Miskolci likőrgyár a Palotát.

A(z) vodka tárolása

Ha felbontottuk, tegyük hűtőbe. Ha még nem, akkor is. Nem mintha elromlana a tiszta alkohol, hanem mert jéghidegen szokás szervírozni. (Hogy a hideg elnyomja a vodkaízt. Ha-ha.) De a mélyhűtés árt a vodkának. A prémium vodkák ízét - mert igenis van nekik - kár elnyomni a hideggel...

A(z) vodka érdekességei

Az Európai Unió akárcsak a pálinkát, a vodkát is törvényben szabályozza. Azért is, mert az Egyesült Államok szőlővodkája egyre sikeresebb. Most (2007-től) ott tartunk, hogy vodkának lehet hívni a nem burgonyából vagy gabonából készített vodkát is, de alapanyagát fel kell tűntetni a cimkén. Naja. Egyébként a dél-európai országok is szeretik felhasználni a borkészítés után maradt gyengébb minőségű törkölyt vodkafélének. Így ez a megoldás nekik is jobban tetszik, mint a Vodkaöv európai tagállamainak (Lengyel-, Finn- és Svédország, Litvánia) zéró-tolerancia követelése.