Tejszínes vegyes gyümölcsleves mandulaforgáccsal
A tejszínes vegyes gyümölcsleves alapja kókuszolajon dinsztelt gyümölcs. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.
A(z) tejszínes vegyes gyümölcsleves mandulaforgáccsal elkészítése
Az almát, körtét hámozom, magházukat kivágva kockázom, a ribizliszemeket pedig leszüretelem a száraikról. Egy-egy almát és körtét, meg egy tucatnyi ribizliszemet félreteszek.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az alma- és körtekockákat, ribizliszemeket a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az vegyeskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az vegyesszószom. Éshát az illata...
Most jön a gyümölcsleves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és a 2 rész cukormentes körtelevet (midkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az vegyesszószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes gyümölcslevest kapjak.
Végül beleszórom a félretett alma- és körtekockákat, ribizliszemeket a gyümölcslevesbe, és örülök.
Tálaláskor a tejszínes vegyes gyümölcsleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.