Tejszínes sütőtökleves hámozott tökmaggal
A tejszínes sütőtökleves alapja kókuszolajon dinsztelt sütőtök. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig hámozott tökmag a leves tetején.
A(z) tejszínes sütőtökleves hámozott tökmaggal elkészítése
A sütőtököt félbevágom, magházát kanállal kivájom. Aztán a feleket kisebb kockákra vágom, és végül a tökbelet késsel kivágom, apró kockákra vágom. Két tucat kockát félreteszek, mert majd tálaláshoz dobom őket a levesbe.
Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.
Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az sütőtökkockákat a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az sütőtökkockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az sütőtökszószom. Éshát az illata...
Most jön a leves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és a 2 rész cukormentes répalevet (midkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).
Ebbe áthalmozom az sütőtökszószt, és botmixerrel simára keverem.
Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes sütőtökszínű levest kapjak.
Végül a félretett sütőtökkockákat evőkanálnyi kókuszolajon megpirítom egy serpenyőben, és a levesbe dobom.
Tálaláskor a tejszínes sütőtökleves tetejét meghintem hámozott tökmaggal.